EU og Japan giver håndslag på hemmeligholdt ‘strategisk handelsaftale’ (JEFTA)

Op til G20-topmødet i Hamborg i den kommende weekend er EU og Japan blevet enige om at indgå, hvad der betegnes som en ‘strategisk handelsaftale’ til gavn for de store monopoler – og på bekostning af befolkningerne. For EU-landene betyder den samtidig yderligere tab af national suverænitet. Det konkrete indhold er endnu ikke forhandlet på plads, ligesom det er uklart om aftalen vil kræve godkendelse i EU’s medlemslande.

banner_eu-japan-fta_share_en

Aftalen har været forhandlet i fire år i dyb hemmelighed. Først for nylig har Greenpeace i Holland lækket forhandlingspapirerne og en smule indsigt i aftalen har været mulig. Men den er strengt holdt ude af officiel politik og de store medier har ikke behandlet den. Og slet ikke kritisk.

I Danmark tiljubles aftalen som alle tiders boost – for svineavlerne.

Se her hvad den egentlig betyder

EU-monopolernes skjulte handelsaftale med Japan – JEFTA
KPnet 30. juni 2017

Den nye aftale ligger helt på linje med andre ‘frihandelsaftaler’ som TTIP og CETA. De har udløst store protester verden over. Alene i Tyskland demonstrerede mere end hundredtusinde sidste år imod gennemførelsen af dem. TTIP er endnu ikke gennemført som følge af modstanden.

Det er uvist om JEFTA-aftalen med Japan skal ratificeres af de nationale parlamenter i EU, som CETA-aftalen er blevet pga den folkelige modstand. Ligesom det konkrete indhold ikke er på plads i detaljer.

Se
Folketinget sagde ja til en ufærdig CETA-aftale: Storkapitalen vil fastlægge og fortolke indholdet
KPnet 16. juni 2017

Netop denne modstand har fået EU til at operere i dyb hemmelighed. Intet skal fremover slippe ud til offentligheden, før de er på plads og undertegnet. Aftalen med Japan er kommet som en tyv om natten.

EU-kommissionen har også fortrudt forkortelser og betegnelser som TTIP, CETA og JEFTA, fordi de kan være et fokuspunkt for modstand. Så JEFTA hedder bare ‘handelsaftalen mellem EU og Japan’. Og forkortelser af den slags er det slut med.

EU’s handelskommissær Cecilie Malmström, der afsluttede aftalen med Japan, sagde efter de store protester mod CETA:
– Vi skulle aldrig have kaldt det CETA. Bare handelsaftalen mellem EU og Canada, ikke andet.

Ifølge EU-kommissionsformand Junckers stabschef Martin Selmayr vil sådanne forkortelser for fremtiden forsvinde. Skulle TTIP-forhandlingerne med USA blive genoptaget – som Selmayr håber – ‘vil de bestemt ikke blive kaldt TTIP’, siger han.

Se politico.eu
OMG! TTIP, JEFTA, CEPA are DOA

Hele sættet af ‘strategiske frihandelsaftaler’ er stadig en topprioritet for monopolernes EU – men bag lukkede døre og med mindst mulig information til offentligheden.

Det udemokratiske og antifolkelige indhold af handelsaftalerne skal holdes skjult. Hemmelighedskræmmeri, manipulation. undertrykkelse af den offentlige debat og diverse modtræk mod modstanden er blevet Den europæiske Unions varemærke.

De officielle medier noterer, at handelsaftalen mellem EU og Japan kan ses som et signal til USA og Donald Trump op til G20-topmødet om, at EU fortsætter med at pushe de nyliberale handelsaftaler, som Trump har kritiseret skarpt. Modsætningerne mellem de store økonomier USA og EU skærpes for øjeblikket og afspejles også som politiske modsætninger.

Der er tale om to kapitalistiske strategier, der begge er på bekostning af den brede befolkning – både frihandels-globaliseringen, som indtil videre har været en fælles bestræbelse for EU og USA, og Donald Trumps ‘America First’-protektionisme.

Se også

Nej, der blev ikke indgået en handelsaftale med Japan i dag
Fagligt EU 6. juli 2017

KPnet 6. juli 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater