Regeringen melder klar til at følge USA i ‘ny’ krig i Afghanistan

Krigsminister Claus Hjort Frederiksen (V) lod bomben springe på et pressemøde med kollegaen fra USA, Mad Dog Mattis. Den danske regering ser positivt på at genoplive krigen i Afghanistan og sende flere soldater til det krigshærgede land. Og lover i øvrigt at leve fuldt og helt op til NATO’s krav om et stærkt forøget krigsbudget.

Soldater til Afghanistan
Formål eller fornuft i at sende flere tropper til Afghanistan var det ikke nødvendigt at præsentere. Som USA’s krigsglade lakaj er det nok at projektet står på USA’s ønskeseddel i bestræbelserne på at fastholde en base i kampen om verdensdominans.

Og der var desværre heller ikke ‘tid’. Da Hjort Frederiksen med nedslåede øjne havde annonceret sin positive holdning til optrappet krig i Afghanistan måtte pressemødet brat afsluttes. Mattis er jo en travl mand.

Hvad er det for et krigsprojekt man lægger op til?

USA’s præsident Donald Trump er i gang med at tage et nyt skridt i USA’s Afghanistan-strategi. Det indebærer en større udvidelse af tropper, og andre ukendte faktorer. Under overskriften ”Start winning again” – vil Trump lægge en ny plan frem på NATO-topmødet d. 24.-25. maj i Bruxelles.

Den nye offensiv blev indledt med USA’s magtdemonstration, da Trump lod ’The mother of all bombs’ kaste over Afghanistan d. 13. april. Hvad skal følge herefter?

Trumps talsmand oplyser, at “Trump vil eliminere truslen” – og ”vi må vente og se”.

I valgkampen tweetede Trump:

”Vi bør forlade Afghanistan øjeblikkeligt. Ikke flere spildte liv. Hvis vi er nødt til at vende tilbage, går vi ind hårdt og hurtigt”.

Krigen er ikke ny, men en genoptagelse af et krigsprojekt hvor den angivelige fjende – Taleban – kun er blevet stærkere under de seneste 16 års krigsførelse fra NATO’s side.

Obama gik til valg på at stoppe krigen, men endte med at øge tropperne, indtil den officielt sluttede i 2014. NATO-tropperne blev dog i landet under navnet Resolute Support, som bl.a. Danmark er en del af, i øjeblikket med omkring 100 soldater.

Som Helle Thorning i 2013 meldte klar til at deltage i bombardementer mod Syrien før Obama overhovedet havde nået at spørge, er der heller ingen tilbageholdenhed hos den nuværende regering. Man siger ja til helt ukendte konsekvenser af en krig der skal ‘eliminere fjenden – Taliban og ISIS’. Og som den amerikanske krigsminister svarede på pressemødet på spørgsmålet om han troede på, at Danmark var klar til at lægge 20 milliarder oveni de nuværende militærudgifter:

“Jeg hører ingen begrænsninger fra Frederiksen i løftet om at øge forsvarsbudgettet”.

Snart sender Danmark tropper og overvågningsfly til Baltikum og indgår igen i bevogtningen af EU’s ydre grænser i samarbejdet mellem EU og NATO. Fra årsskiftet bliver Danmark øverstkommanderende for NATO’s flåde i Nordatlanten, og i Arktis spiller Danmark rollen som USA’s stik-i-rend dreng. Ikke uden grund modtog Hjort Frederiksen kun uforbeholden ros fra Trumps udsendte Mad Dog Mattis.

Mattis_FrederiksenVenner i krig

Læs også

Fredsløb i København d. 20. maj

NATO-topmøde: Protest-optog i København 24. maj – Ja til fred og velfærd – Nej til NATO’s oprustning!
KPnet 28. april 2017

Lad os forene os og demonstrere mod krigspolitikken! Ud af de antifolkelige og krigsskabende alliancer NATO og EU! – Appel fra CIPOML
KPnet 10. maj 2017

 

KPnet 15. maj 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne