Protest og modstand

Den amerikanske præsident havde ikke siddet i Det Hvide Hus i to måneder, før han gik i krig – med 59 missiler mod Syrien. Det var stik imod hvad han tidligere har erklæret som sin politik i forhold til dette plagede land – og på baggrund af et påskud om Assad-regimet brug af giftgas mod civile.
Det er langtfra det første eller eneste brudte valgløfte.

got money for wars
Leder Kommunistisk Politik 4,2017

Med rasende fart er Trumps milliardær-regering i gang med at fjerne eller undergrave alle eksisterende værn for arbejderne og befolkningen mod monopolernes ukontrollerede hærgen. Han blev valgt som præsident ved at lovede at bremse det store fald i realløn og levestandard, som nyliberalismen, udflytningen af arbejdspladser og den store arbejdsløshed har medført. Men arbejdspladser er der ikke skabt nogen af. Trump bryder ikke nedgangstendensen for det store flertal. Han forstærker den.

Det er samme tendens, som har gjort sig gældende i EU-landene, i de østeuropæiske lande, og globalt. De rige har aldrig været rigere. En voksende bund har aldrig været mere gældsat. Denne sociale nedtur betyder social uro – og før politi og militær sættes ind mod strejkende arbejdere og demonstranter med forfølgelser og domfældelser, forsøger man det politiske spor til inddæmning.

Det liberale spor med Obama er prøvet. Han skulle give folk håb om forandring – der aldrig blev indfriet. Højrepopulisten Trump har lovet bedre dage for den hvide arbejderklasse i USA, mens han spiller på den latente racisme og den brutale konkurrence om lavtlønsjobbene. USA er det eneste land i verden, hvor det er lettere for indvandrere at få et job end det er for landets egne arbejdere.

Trump viser sig simpelthen som én i rækken af amerikanske præsidenter, der som imperialismens høvdinge (også kaldet ’ledere af den frie verden’) er ansvarlige for krige og ulykker. Han kommer ikke til at levere fremgang for amerikanerne. Derfor slår han ind en prøvet vej for reaktionen: Krigen, terrortruslen og kampen mod fjenden udefra.

Fra Trump kan vi vente os en uberegnelig og omskiftelig politik fuld af spektakulære armbevægelser. Overfald, aggression og krig vil være en rød tråd. Den forventning, der var til ham i nogle kredse om, at han ville forsøge en afspænding i forhold til Rusland, er forduftet. Der kan blive skruet op og ned for kontakten, ligesom i forholdet til Kina. Og pludselig kan det sige Bang!

Støtte til hans krigspolitik overfor Syrien kommer også fra hans politiske modstandere i f.eks. det demokratiske parti og deres internationale fæller.

Samtidig vil det kapitalistiske og imperialistiske Rusland og det kapitalistiske og imperialistiske Kina ikke være stabile modstandere af amerikansk imperialisme – men vil ved enhver udvikling af begivenhederne ønske at slå en aftale og en handel af.

En ting kan man være sikker på: Uanset hvad Trump gør af uforudsigeligt, irrationelt, brutalt og skadeligt vil han få støtte fra alle de amerikanske vasalregimer. Det danske er et af dem – lige meget hvilken blok, der har regeringsmagten. Regeringerne Fogh og Løkke har været blandt de mest ivrige og mest højlydte.

Trump blev som præsident mødt med protester og marcher. Hans missilangreb fik mange på gaderne i amerikanske storbyer. Men sørgeligt nok er en stor del af den ’liberale venstrefløj’, der var imod krigen mod Irak i 2003, væk, når det gælder Syrien. Den støtter de såkaldt ’moderate’ oprørere, støtter terroristerne i De Hvide Hjelme i Aleppo, og i praksis missilerne mod Assad.

Det gælder også partier i EU som ’Europæisk Venstreparti’ og medlemspartierne, heriblandt Enhedslisten.
Højrepopulisterne står parat ved de kommende valg i EU – f.eks. i Frankrig. Med en pro-imperialistisk ’venstrefløj’ som modstander er deres fremgange sikret.

Den egentlige modstand mod krigs- og nedskæringspolitikken, mod den reaktionære nyliberale EU-politik, der har ramt den brede befolkning hårdt, kommer fra arbejderklassen, fra befolkningens dybe lag. Lige præcis dér rumler det, og lige præcis de lag skal føres ud på højrepopulismens blind- og sidespor.

Det er op til en aktiv, bevidst og organiseret modstand at imødegå det.

Redaktionen 11. april 2017

Læs Kommunistisk Politik 4,2017 i pdf her

 

 

 

 

 

 

KPnet 14. april 2017

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne