Lad os få den EU afstemning: Det er på høje tid vi bliver spurgt – Af Poul Andersen

Selvom jeg er en ældre herre, fik jeg aldrig muligheden for at stemme om Danmark skulle sige JA eller NEJ til EF tilbage i 1972. Havde ellers et par år tidligere forladt mors kødgryder, var i arbejde, betalte skat og var blevet indkaldt til at aftjene værnepligt.

Alligevel var jeg kun 19 år og valgretsalderen var dengang 20 år. Ikke at min stemme ville have gjort synderlig forskel, men alligevel følte jeg det uretfærdigt. Jeg ville klart have stemt NEJ!

prisen_for_et_nej

Tilhængerpropaganda for dansk medlemskab anno 1972

Husker stadig Tilhængersidens propaganda. Fyldt med løfter, trusler, fortielser og løgne. Alt fra kaffe til vaskemaskiner ville blive dyrere hvis vi stemte Nej. LO og arbejdsgiverne forsikrede os om at EF ikke ville få nogen indflydelse på det danske arbejdsmarked. Herhjemme ville vi nemlig ”selv knække nødderne”. Også for landbrugets skyld skulle der stemmes JA.

Stort set hele raden rundt hos det,  vi i dag ville kalde ” the establishment”, ville begejstringen ingen ende tage. Og alle argumenterne var fremstillet af den fars vindfrikadeller er lavet af.

Nej sidens argumenter, eller propaganda, om man vil, var præget af forsvaret for den nationale identitet, modstand mod undergravning af det danske folkestyre og retningen mod noget overstatsligt, der ville fjerne hindringer der stod i vejen for kapitalens profitmuligheder.

Et komfortabelt flertal stemte imidlertid JA. Den 2. oktober 1972, men det var modstanderne der fik ret.

I de efterfølgende 45 år har der været 7 afstemninger vedrørende det såkaldte europæiske samarbejde. Her har jeg benyttet mig af min stemmeret til at stemme Nej til yderligere unionsopbygning hver gang. Og også aktivt via Folkebevægelsen mod EU arbejdet for en udmeldelse af EU. Det lader til at være en tilbagevendende omkamp med forlænget spilletid.

Fakta er imidlertid, at vi i dag står tilbage med et kæmpemæssig bureaukratisk monster af en Europæisk Union. Der ikke er godt for noget andet end monopolkapitalen.

Lad os få en afstemning om dansk udmeldelse. Så alle andre der heller ikke fik mulighed for at stemme i 1972, enten det var fordi de var for unge eller ikke var født endnu, kan tage afgørende stilling til EU.

Poul Andersen
Poul Andersen er aktivist i Folkebevægelsen mod EU og tidligere 3F tillidsmand, Novo Nordisk.

 

Originalindlæg på Ud af EU Blog

KPnet 6. april 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater