8. marts 2017: Kvinder i klassekampen

En fyldt Oktober Bogbutik i København 8. marts dannede rammen om markeringen af kvindernes internationale kampdag 2017. Med stærke taler og stærk musik. Med kampvilje og solidaritet under overskriften ’Kvinder i klassekampen’.

Talerne medbragte alle deres erfaringer fra forskellige kampfelter.

20170308_Selena

Ann-Selena Lindenskov Cailloux

Ann-Selena Lindenskov Cailloux fra Folkebevægelsen mod EU og dens ungdomsbevægelse ROPA fortalte, at hun på rejser i Sydeuropa var blevet spurgt om, hvorfor kvinder i Danmark ikke får blomster 8. marts:
– Til gengæld får vi noget andet, sagde hun, nemlig respekt – hver dag.

Hun er vokset op med, at vi har ligestilling i Danmark, men vi har ikke lige økonomiske og sociale forudsætninger for at bruge den i praksis, konstaterede hun.

Ann-Selena satte fokus på et spørgsmål, som det danske EU-medlemskab har tilspidset – ‘arbejdskraftens fri bevægelighed’ og spurgte:

– Hvad er det for en frihed, der tømmer de fattige lande i EU for den bedste arbejdskraft, så der mest bliver kvinder og børn tilbage?

Under stort bifald konstaterede hun, at Danmark som et vigtigt skridt på vejen også mod ligestilling skal ud af EU.

Hør hendes indlæg på Oktober Radio København

20170308_Linda_villadsenLinda Villadsen

Linda Villadsen fra Næstehjælperne talte om den dybe og nedværdigende fattigdom som mange kvinder i dag lever i, og som reformer som kontanthjælps- og førtidspensionsreformen sender stadig flere ud i.

Bevægelsen har lavet en række aktioner for at sætte fokus på det.

En gruppe er mødre med handicappede børn, som ikke kan inkluderes i nedskæringssystemerne, og som derfor er tvunget til at gå hjemme. En stor gruppe er enlige mødre ramt af arbejdsløshed og sygdom.

Næstehjælperne blev stiftet som svar på kontanthjælpsloftet, der skærer penge til mad og husleje væk. Det handler om solidaritet, og om at støtte hinanden i at blive stærke nok til at protestere.

– Det er ikke ok, at man tvinges til at overleve på gaver fra andre, det er ikke værdigt, sagde Linda og opfordrede alle til at være med til også at styrke protestdelen af bevægelsen.

Hør hendes indlæg på Oktober Radio København

2017-03-08_dorte_grenaa

Dorte Grenaa taler

Dorte Grenaa, forkvinde for Arbejderpartiet Kommunisterne, kritiserede Mette Frederiksens og Socialdemokratiets genbrugsprogram for en reformeret kapitalisme ’med et menneskeligt ansigt’ og langede kraftigt ud efter LO-toppen for at udnytte 8. marts-dagen:

– LO-toppen har tavst bøjet nakken i de nu tre årtier, hvor velfærdsstaten er blevet systematisk slagtet og kvindernes stilling forringet, konstaterede hun:
– Den offentlige sektor er en størrelse, som politiske magthavere skærer dybt i, når skattekronerne skal flyttes over i magtelitens kasser. Det er ikke en størrelse, vi kan regne med. Den skrues op og ned – og ikke efter vores behov.

Dorte fastslog:
-Der er al mulig grund til at sige, at når kapitalismen ikke kan opfylde vores mest basale krav til livet, så må den væk og erstattes af et socialistisk samfund, hvor det ikke længere er privatejendommen, der gælder og bestemmer, men arbejderklassen og flertallets behov.

Læs hele talen her

Socialismen vil gøre hele forskellen for kvinder

Hør den her på Oktober Radio København

Musikken stod Lizette og Esben for med en flot koncert med nye og gamle politiske sange og viser. Lizette Lassen er kendt som frontkvinde for Fri Galaxe ved talrige demonstrationer og aktioner og også med  i ledelsen af Tid til fred/Aktiv mod krig.

lizette_esben

Esben og Lizette – med barn på armen

Hun indledte med to af sine egne  fine sange og fortsatte med blandt andet en forrygende udgave af Nordahl Griegs ’Kringsatt af fiender’ med alle vers,  Jesper Jensens ’Sang om at samle kræfter’ og Boris Vians ’Desertøren’. De sluttede af med fællessange og til sidst stod alle op og sang med på Bella Ciao.

20170308_faellessang2Lizette er en fremragende sanger, Esben en glimrende akkompagnatør på piano – og  disse sange med budskab gik rent ind.

Aftenen sluttede med en kort tale om Tyrkiet op til folkeafstemnningen om en ny forfatning, der skal give Erdogan diktatoriske magtbeføjelser. Under Erdogan er kvindernes stilling blevet stærkt forringet, og mødet vedtog en solidaritetsudtalelse til støtte for den forfulgte kvindeorganisation ’Brød og Roser’.

Se
Hilsen til den tyrkiske kvindeorganisation ‘Brød og Roser’ fra 8. marts i København

Der blev også sendt en hilsen til de palæstinensiske kvinder fra arrangementet Hilsen til de palæstinensiske kvinder på den internationale kvindedag:

“Vi sender særlige tanker til de palæstinensiske kvinder der befinder sig i fængsel pga. modstand mod Israels fortsatte besættelse og udbygning af apartheid.
Det er åbenlyst at situationen kalder på styrkelse af den internationale solidaritet.”

Se
Hilsen til de palæstinensiske kvinder på den internationale kvindedag

Se også

Kvindernes internationale kampdag 8. marts 2017
Arbejderpartiet Kommunisterne

 

KPnet 9. marts 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater