Regeringen og andre unionstilhængere så helst at EU alene kunne have dikteret beslutningen om CETA-aftalen mellem EU og Canada. Den massive modstand i mange lande har forhindret dette, og aftalen skal nu ratificeres i EU-landene. Nu tager Danmark førertrøjen og forsøger at haste et ja igennem som det første land i EU. En beslutning regeringen håber at presse igennem med mindst mulig viden, debat eller modstand i befolkningen.
En af de mange protester – Bruxelles efteråret 2016
D. 28. februar forventes det at regeringen fremsætter et beslutningsforslag om et ja til CETA, der førstebehandles allerede 14. marts. Vedtagelsen kan ske ved andenbehandlingen, der kan følge i april. Ved denne lumske manøvre undgår regeringen at der kommer en fase med høring og debat. Var beslutningen i stedet stillet som et lovforslag krævede den tre behandlinger og retten til at kritikken kunne komme frem gennem en høring. Modstanden mod CETA breder sig i EU-landene, og i Danmark er vi på vej til at komme med, med mere viden og opbygningen af en modstand. Dette skal for alt i verden stoppes, er holdningen hos Løkke og Co.
Metoden svarer fint til indholdet og ånden i CETA-aftalen, der vil være et angreb på landenes ret til at bestemme egen lovgivning, på samme måde som TTIP, der ligger i dvale i øjeblikket. Al national lovgivning (og EU-lovgivning) i EU-lande og i Canada, der kan betragtes som handelshindringer og spænde ben for virksomheders profit skal igennem et regulerende råd, der står over nationale parlamentariske beslutninger. Det kan dreje sig om alt fra miljø til arbejdsforhold.
Gennem CETA vil multinationale firmaer kunne bruge deres canadiske afdelinger til at stille krav og anlægge retssager, hvis deres mulighed for profit bliver nedsat pga love og regler. F.eks. er retten til at sprede GMO et kæmpe ønske for den multinationale landbrugsindustri,som CETA er tænkt som murbrækker for.
En del af ændringerne er allerede sat i gang – midlertidigt, selvom landene ikke har taget stilling eller godkendt CETA. I de næste måneder vil EU og Canada vil afskaffe op imod 99 pct. af deres hidtidige indbyrdes handelsbarrierer.
CETA kan få en kæmpe effekt – og politikerne ved det.
Krav om folkeafstemning i flere lande
D. 15. februar bakkede EU Parlamentet op om CETA med 408 stemmer for og 254 stemmer imod.
Rina Ronja Kari, MEP for Folkebevægelsen mod EU skriver i Berlingske 23. februar:
Mindst 10 af de 27 EU-lande, der skal behandle aftalen, har ifølge deres lovgivning mulighed for at udskrive en folkeafstemning om den.
Her er det især interessant at se på tre af de lande, der har mulighed for en folkeafstemning:
I Holland har over 197.000 skrevet under på kravet om en folkeafstemning. Hvis kampagnen når 300.000 underskrifter, er det ifølge hollandsk lov nok til at kræve en folkeafstemning.
I Østrig har over en halv million på bare en uge skrevet under på kravet om en folkeafstemning. Og et flertal af de østrigske medlemmer i EU-parlamentet stemte imod CETA i sidste uge.
Det samme gjorde et flertal af EU-parlamentsmedlemmerne fra Frankrig. I det franske parlament er medlemmerne fra det socialdemokratiske parti Parti Socialiste imod aftalen – herunder deres præsidentkandidat, Benoit Hamon.
Aktionsuge og demonstration mod CETA
Stop CETA Danmark planlægger aktionsuge og demonstration mod CETA.
Demonstration er planlagt til d. 23. marts i København
Andre byer følger eventuelt. Følg med på facebook.
Stop CETA Danmark består af en række organisationer, der er gået sammen i en fælles kampagne. Initiativet anbefales af en række partier, bl.a. Arbejderpartiet Kommunisterne.
Skriv under mod CETA og TTIP her
Se også
KPnets tema om TTIP, CETA og TISA
Alt skal privatiseres og under de multinationales kontrol
KPnet 24. februar 2017
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne