Når der skæres i velfærdsstaten, får kvinderne trippelarbejde: lønjob, husholdning og pasning af de ældre – Af Linda Bruun Villadsen

“En af de ting, min mor var allermest bange for, var, at jeg skulle ende som husmor – at jeg ikke skulle blive en selvstændig kvinde. Hun havde set og oplevet 50’ernes ydmygelse ved at bede om husholdningspenge. Frygten ved at skulle blive hos en mand – af nød og ikke af lyst ” skriver Linda Bruun Villadsen i et debatoplæg i Politiken, og opfordrer til ny kvindekamp mod afviklingen af velfærdsstaten og det trippelarbejde som dette kaster over på kvinderne.

Kbh 12_5_2016
Det er ikke et privat problem, men politisk og det rammer det store flertal af kvinder. Hun opfordrer til ny kvindekamp og skriver:

“Jeg er en helt almindelig kvinde, og i mit helt almindelige kvindeliv er det andre ting, der bekymrer og berører min hverdag. Mine kolleger og mine veninder er helt almindelige kvinder med helt almindelige kvindeliv. Ingen af os twerker – i hvert fald ikke til daglig – men vi arbejder og lægger en kabale for at få et familieliv til at hænge sammen hver dag. Jo ældre vi bliver, desto flere oplever rollen som pårørende. Hvor det engang kun var mig og enkelte andre, der i uger, måneder eller år ikke bare havde dobbeltarbejde, men trippelarbejde i kraft af arbejdet som pårørende, har vi nu nået en alder, hvor vi i større eller mindre omfang oplever det alle sammen. Og kabalen går ikke op.

Den kabale, der ikke vil gå op, er ikke et privat problem. Det er et politisk problem og skal italesættes som et politisk problem. Kvindebevægelsen gjorde det private politisk. Det er på tide, at vi igen gør det private politisk. De konsekvenser, nedskæringerne på velfærden har, er ikke bare et privat problem. Det er et politisk skabt problem og i høj grad særligt et problem for den halvdel af befolkningen, der er kvinder. Der skal være plads til at være pårørende og syg. Hvis der ikke er plads til det, er der ikke plads til at være menneske – eller kvinde.

Lad os italesætte en femte feministbølge: retten til ikke at være underlagt trippelarbejde som konsekvens af nedskæringer på velfærdsområdet”.

Læs hele indlægget her
Når der skæres i velfærdsstaten, får kvinderne trippelarbejde: lønjob, husholdning og pasning af de ældre
Politiken 31. januar 2017

 

KPnet 1. februar 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater