Regeringen vil fremskynde køb af dele til F35 kampfly – før selve købet er på plads

F35 kampflyet som partierne bag forsvarsforliget lovpriser som det mest fantastiske og fremtidssikrede krigsfly er allerede så forældet, at dele af det angiveligt vil gå ud af produktion før flyene overhovedet er færdigbygget og leveret! Derfor vil regeringen indkøbe disse dele allerede nu. Er det regeringens formål på denne måde at binde Danmark til et køb af kampfly der endnu ikke er på plads?

Af Nej tak til nye kampfly

odense_4
Forsvarsminister Peter Christensen har anmodet Folketingets finansudvalg om en ekstrabevilling på 100 millioner, så dele af F35, der snart udgår af produktion kan indkøbes før resten af flyet. Der skal oven i købet aftages langt flere dele end Danmark har brug for hvis der købes de ønskede 27 fly.

Det virker fuldstændigt absurd, at det fly som skulle være USA’s super moderne flagskib indenfor krigsteknologi er forældet allerede inden det verdensomspændende salg af det er sikret. Endsige at projektet ikke har mere styr på sine underleverandører end som så.

Skal Danmark bindes til købet?

Det egentlige køb af F35 vil først ske i 2017. Forsvarsministeriet vil her fremlægge et såkaldt aktstykke om købet, der herefter skal vedtages.

Reelt set er købet af de 27 kampfly ikke på plads. I september påpegede statsrevisorerne – som al sund fornuft hele tiden har sagt – at pengene ikke kunne findes indenfor de militære budgetter. Og regeringen åbnede da også på NATO-topmødet i juli op for, at militærbudgettet sættes op i det kommende forsvarsforlig.

Uviljen og modstanden mod den øgede militarisering er stor. På verdensplan har kampagnen ”Cancel the F35” beregnet, at alene programmet i USA vil koste 1,4 billioner dollars over 50 år. De sætter det op mod tal der viser, at sult i verden kunne afskaffes for 30 milliarder dollars pr år og manglen på rent drikkevand for 11 milliarder dollars pr år. F35 vil ikke kun dræbe med sine bomber, men også på grund af militarisering af økonomien. (En billion en million millioner, og en milliard er 1000 millioner).

Forhandlingerne om det nye forsvarsforlig og de ekstra bevillinger til oprustning vil give nyt fokus på det vanvittige flykøb, på hele Danmarks udenrigspolitik og give regeringen en masse ballade. Diskussionen om hvad vi bruger pengene til vil blive sat på spidsen. Skal pengene gå til velfærd eller krigsforberedelser? En debat og en modstand mod oprustningen vil rejse sig – noget regeringen helt sikkert gerne vil være foruden.

Underskriftsindsamlingen mod køb af nye kampfly fortsætter – skriv under her

Artiklen er bragt på Nej tak til nye kampfly

Se også

Danmark tvunget til at fremskynde indkøb: Dele af F-35 er ved at udgå fra markedet
Ingeniøren 10. november 2016

 

 

 

KPnet 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne