Nordisk Råds møde: Mere krig, NATO-oprustning, indblanding i andre lande, ‘frihandelsaftaler’ og EU-integration

De nordiske udenrigsministre og handelsministre mødtes 1.-3.  november til møde i Nordisk Råd. Nordisk Råd lægger ikke længere vægten på temaer som ‘det nordiske velfærdssystem’, kulturelt samarbejde, miljø eller lignende emner. Tværtimod er dagsordenen sat til militarisering og indrullering i NATO og EU, også for de lande der ikke er medlem af disse alliancer. Lars Løkke hidser til krig mod Rusland.

nordisk-baltisk-moedeMødet i Nordisk Råd gled over i et fælles møde for Norden og de baltiske lande – med krigsoprustning gennem NATO og EU på dagsordenen

Udenrigsminister Kristian Jensen slår i en pressemeddelelse fast, at de nordiske lande skal påvirke den globale situation aktivt. Både gennem krigsdeltagelse, gennem ‘blød’ indblanding i andre lande og med ‘frihandelsaftaler’ som redskab.

Flere nordiske lande bidrager f.eks. med ‘humanitært’ arbejde i krigszonen i Syrien. Som alt andet sker dette som part i den amerikansk ledte krig. Støtten til det humanitære arbejde gives til de ‘oprørs’kontrollerede områder, bl.a. til De Hvide Hjelme og deres bidrag til at opretholde besættelsen af Aleppo. De har netop fra dansk side modtaget 50 millioner kr. I alt er der investeret 1,6 milliard i Syrien siden 2011 gennem humanitær ”regime-change”, udover den militære ‘indsats’.

Kun Danmark, Norge og Island er i dag NATO-medlemmer, men der arbejdes ihærdigt på at indrullere Sverige og Finland tættere og tættere i NATO’s strategi, og tilsvarende at få Norge og Island indrulleret under EU. I sommers skrev den svenske regering under på Værdslandsaftalen, der åbner op for militært samarbejde og baser på svensk grund og i maj underskrev alle de nordiske statsledere en fælles troskabserklæring med USA, hvor man lover at følge NATO’s strategi, ikke mindst overfor Rusland og Ukraine.

Således bruges også Nordisk Råd.

EU-integration

Det er ikke kun NATO Norden skal indrulleres i. Mødet besluttede også at oprette et fælles nordisk EU-kontor i Bruxelles, trods uenighed om dette.

-Der er ingen tvivl om, at det bliver lige så interessant for Island og Norge at få den nordiske agenda på banen i Bruxelles udtalte rådsmedlem Eva Kjer Hansen (V) efter mødet.

Norge stemte imod og var noget forundret over initiativet, som man tilsyneladende ikke var orienteret om før det blev majoriseret igennem på mødet.

Fælles nordisk-baltisk krigsophidselse

Nordisk Råds møde gik direkte over i et møde mellem de nordiske og baltiske regeringsledere, der satte ekstra turbo på militariseringen og krigsophidselse overfor Rusland. Udvidet forsamling – med samme NATO og EU-dagsorden.

-Ruslands aggressive opførsel truer de europæiske landes sikkerhed, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen. Og dette NATO-synspunkt blev ekkoet som med én mund fra de øvrige.

Sveriges statsminister Stefan Löfven slog på EU-sporet i den samme aggressive linje:

– Vi skal forblive en forenet front indenfor EU. Vi har set, at Ruslands aggression mod Ukraine fortsætter. Det er uacceptabelt, og derfor skal EUs sanktioner mod Rusland blive indtil Rusland opfylder forpligtelserne i Minsk-aftalen.

Norges statsminister Erna Solberg forsøgte at slå sig op som ‘de små landes talerør’, mens hun talte med USA’s stemme og sagde

– Vi vil gerne fortsætte med en dialog. Men vi kan ikke have en verden, hvor store lande bare kan bestemme, hvordan de vil behandle deres naboer, sagde Solberg. (Kilde TV2)

USA har netop fået den norske regerings tilladelse til at udstationere 330 amerikanske elite marinesoldater på norsk jord op til den russiske grænse. Det er et markant brud med norsk politik siden 2. verdenskrig om ikke at tillade permanent tilstedeværelse af  udenlandske tropper i fredstid.

Se

USA stasjonerer over 300 soldater i Norge
NRK 24. oktober 2016

Se også

’Værtslandsaftalen’: En trist dag for Sverige. En trist dag for Norden. En trist dag for freden
KPnet 31. maj 2016

Amerikansk-Nordisk topmøde: Øget oprustning af Norden og konfrontationspolitik overfor Rusland
KPnet 14. maj 2016

 

KPnet 4. november 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne