Islandsk valg: Styrket Selvstændighedsparti og styrket Piratparti

Der har været megen hype i de internationale medier om det islandske Piratparti, der spåedes at blive den store vinder ved valget til Altinget. Det var ventet at partiet ville få 20 pct. af stemmerne og blive udslagsgivende for en ny regeringsdannelse. Det faktiske resultat blev 14,5 procent. Det rækker ikke til en regering under ledelse af Det Grønne Venstre, som fik  et godt valg med 16 pct. af stemmerne.

kvindeprotest_206_ligeloenIslandske kvinder aktionerer mod uligeløn 25. oktober 2016. For 40 år siden gennemførtes en kvindegeneralstrejke med samme tema.

Piratpartiet blev trediestørste parti, mens Det grønne Venstre er næststørst. Men det klart største blev det ene af de to partier i den nuværende borgerlige regering, nemlig  Selvstændighedspartiet med 29 pct af stemmerne.  Det er en betydelig fremgang. Det gik til gengæld dårligt for koalitionspartneren Fremskridtspartie, som sad på statsministerposten, indtil partilederen  Sigmundur David Gunnlaugsson blev tvunget til at gå af for et halvt år siden med efterfølgende fremrykning af valget til Altinget.

Et andet helt nyt parti Reformpartiet fik omkring 10 pct. og kan blive afgørende for en ny regering. De to regeringsalternativer med hhv. Selvstændighedspartiet oh Det grønne venstre i spidsen er næsten lige store i det nye parlament.

Piratpartiets stemmetal udlægges som et dårligt valg, men det er rent faktisk næsten en tredobling af tallet fra Altingsvalget i 2013, hvor Piratpartiet fik 5.2 pct. og tre mandater. Partilederen og digteren Birgitta Jonsdottir står således styrket i islandsk politik.

 

 

Det islandske Piratparti er inspireret af det svenske parti af samme navn, der blev dannet i 2006, men er det eneste land hvor denne strømning er repræsenteret i et nationalt parlament. Det vil ikke placere sig som hverken til venstre eller højre. Dets meldinger i forhold til EU-medlemskab er uklare. I 2014 trak Island under den borgerlige regering sin ansøgning om EU-medlemskab tilbage.

I dansk sammenhæng har Piratpartiet nogenlunde samme vælgergrundlag som Alternativet og Enhedslisten. Dets fremgang er også et udtryk for den stærke protest mod de ’gamle’ politikere, som har været politisk ansvarlige for bankskandalerne og senest for en statsminister, der blev afsløret i skattely i Panamapapirerne.

To gange i de seneste 8 år har islændingene væltet en regering og en statsminister gennem masseprotester.

Islændingene har en tradition for at gennemføre masseaktioner, der omfatter store dele af befolkningen. Så sent som den 25. oktober gik hovedparten af de islandske kvinder hjem 14 % tidligere fra arbejde i protest mod uligelønnen, der giver kvinder 14 pct. mindre i løn for samme arbejde.

Se også

Women in Iceland protest country’s 14 percent pay gap by leaving work 14 percent early

Island – landet hvor bankfolk fængsles (Socialdemokratiets fallit 4)
KPnet 21. august 2016

Island trækker ansøgning om EU-medlemskab tilbage
KPnet 22. februar 2014

KPnet 30. oktober 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater