CETA ikke endeligt på plads: Belgiens regionale parlamenter skal først vurdere tillægsaftalen

Torsdag accepterede de regionale regeringer i Belgien at underskrive CETA, på grundlag af tillægsaftaler, der samtidig lader selve aftalen stå uændret. Men den nye accept kom kun fra regeringslederne og kræver godkendelse i de regionale parlamenter. De debatterer aftalen i dag fredag. CETA-modstanden i Belgien mobiliserer til at stå fast

ceta_resist
Der har været lagt stort pres på nej-sigerne, og torsdag efter at den planlagte underskrivning i Bruxelles havde måttet aflyses kom meldingen om at nu var den hjemme, vejen var banet gennem tillægsaftaler til CETA – vallonerne og de øvrige regionale delstater havde sagt ja til CETA. Sagen er dog endnu ikke afgjort, idet et ja kræver accept fra de regionale parlamenter. De debatterer nu aftalen, og CETA-modstanden mobiliserer til at stå fast.

Belgien har fået en tillægsaftale, der lader selve CETA-aftalen stå uændret, og hvor visse dele kun er gældende for Belgien.

Valloniens premierminister Paul Magnette fremlægger aftalen som en sejr, der imødekommer kritikernes krav, men i realiteten ændrer den ikke CETA’s grundlæggende principper. Den er først og fremmest et hold-kæft bolsje. I følge Belgiens tillægsaftale skal EU-domstolen vurdere om de særlige domstole – der giver virksomheder ret til at lægge sag an mod stater og lovgivning der nedsætter profitten – er lovlige.

Dvs at en instans i monopolernes EU selv skal vurdere lovligheden af unionens eget projekt. Aftalen rummer angiveligt også en ret for de enkelte lande til at forbyde GMO i fødevarer, og et løfte om beskyttelse af Belgiens landbrug. Men så længe CETA-aftalen består uændret, vil alle disse ‘forbedringer’ være underordnede og uden større betydning.

Torsdag var der dagen igennem protestdemonstrationer i Bruxelles og CETA-modstanden mobiliserer for at fastholde et NEJ til CETA.

Læs også

Vedtagelsen af CETA er udskudt på ubestemt tid!
KPnet 27. oktober 2016

KPnets tema om TTIP, CETA og TISA
Alt skal privatiseres og under de multinationales kontrol

KPnet 28. oktober 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater