NATO i arbejdstøjet: Topmødets beslutninger føres ud i livet

Sporene blev lagt ud på NATO topmødet i juli. NATO skal opbygge faste baser tættest muligt på den russiske grænse, Danmark med 200 soldater i Estland, samarbejdet med EU om oprustning intensiveres og Sverige og Finland trækkes med ind det hele. Som forsvarsminister Peter Christensen skriver i en pressemeddelelse: “NATO trækker i arbejdstøjet”.

u-s-bases-near-russia
Rusland har angiveligt flyttet to korvetter til Østersøen indenfor de seneste dag, bevæbnet med langdistanceraketter, der kan bære atomvåben. Oprustningsspiralen udvikler sig forventeligt, når atommagten Rusland reagerer på Vestens pression og provokation og forsvarer sine grænser og egne stormagtsinteresser.

”Placeringen af korvetterne er en game-changer”, der ” ændrer den militære balance i Østersøen” udtaler kilder indenfor militæret. På trods af at korvetterne lagde til i russiske Kaliningrad.

NATO stadigt stærkere militære pres mod Rusland fortsætter, og alliancen placerer om kort tid 300 marinesoldater på en base i Norge ikke langt fra den russiske grænse, stik imod den aftale der siden NATO’s oprettelse har været gældende – princippet om at der ikke udstationeres fremmede tropper i Norge i fredstid.

Den 26.-27. oktober holder NATO forsvarsministermøde i Bruxelles, og her skal de mange oprustningsbeslutninger fra sommerens topmøde sættes på skinner. “Ruslands seneste militære aktiviteter og selvhævdende adfærd udgør naturligt ”bagtæppet” for mødet”, skriver man i pressemeddelelsen.

De nye permanente NATO-baser skal etableres, og endnu et punkt bliver NATO’s rolle i krigen i Irak og Syrien. Støtte til krigs-koalitionen vil være på dagsordenen.

Den ene mødedag vil blive sat af til planerne for inddragelse af EU i NATO’s oprustningsplaner. Her deltager både Sverige og Finland.

Endelig kommer det dansk ledte projekt ”Smart Defence” på dagsordenen. Det går ud på at give de deltagende lande en lettere, mere fleksibel og billigere adgang til et lager af ‘smarte, præcisionsstyrede bomber’ i kommende fælles NATO-krige. Polen er netop blevet tilsluttet projektet, hvor Danmark, Holland, Belgien, Tjekkiet, Norge, Grækenland, Portugal og Spanien indgår.

NATO er så sandelig i arbejdstøjet!

KPnet 27. oktober 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater