EU’s køreplan for CETA er blokeret: Demonstrer mod CETA og TTIP torsdag den 27. oktober!

Kampen for at sætte en stopper for alle de tre aktuelle handels- og investeringsaftaler CETA, TiSA og TTIP er gået ind i en afgørende fase. I disse dage afgøres det om Belgien står fast på sit NEJ til at underskrive CETA, og torsdag d. 27. oktober er der indkaldt til stor demonstration i København under parolen: STOP TTIP OG CETA!

KL. 16 PÅ RÅDHUSPLADSEN
KL. 17.30 PÅ CHRISTIANSBORG SLOTSPLADS

stop-ttip-og-cetaDen 27. oktober havde EU planlagt at kunne underskrive CETA aftalen ved en højtidelig ceremoni mellem Canada og EU. Nu vakler aftalen i så høj grad, at Cecilia Malmström, EU’s handelskommissær har måttet meddele den canadiske regering, at de måske ikke behøver at rejse til Bruxelles alligevel. De vil høre nærmere.

Imens lægges der pres på det vallonske parlament, der har formastet sig til at sige nej til at godkende CETA.

Alle tre aftaler – CETA, TTIP og TiSA –  har som formål at afskaffe nationale beslutninger om miljøstandarder, arbejdsvilkår mm og undergrave retten til at have en offentlig sektor. Det udemokratiske indhold er på alle måder blevet demonstreret gennem hele processen. Gennem de hemmeligholdte forhandlinger, gennem aftalernes indhold og gennem den kupagtige måde CETA bliver forsøgt gennemført.

Som man gentagne gange kunne høre en DR-kommentator udtale (frit citeret): ‘det kan altid give ballade når parlamenter skal beslutte den slags’. Bendt Bendtsen fulgte op (Information 19.10):

-Den her aftale er for vigtig til at et enkelt parlament kan underminere den.

EU var da også gerne foruden den slags demokratisk bøvl.

Først forsøgte man at undgå, at CETA overhovedet skulle vurderes udenfor EU-Kommissionen og EU-parlamentet. Derefter måtte man på grund af den omfattende protest og modstand acceptere, at også de nationale parlamenter skulle ratificere aftalen.

Men for at sikre sig besluttede EU at sætte store dele af aftalen i gang midlertidigt, mens processen med ratificering vil strække sig over flere år. Det er denne igangsættelse det vallonske parlament har sagt nej til, og det belgiske parlament har som deres grundlov foreskriver måttet respektere det regionale parlaments beslutning.

I Danmark havde regeringen planlagt at køre beslutningen som et rent regeringsdiktat, men godkendelsen kom alligevel gennem folketingssalen efter beslutningsforlag om en afvisning af den midlertidige ikrafttrædelse fra Enhedslisten og Alternativet. Forslaget blev nedstemt af det EU-glade folketingsflertal.

EU’s køreplan er blokeret

Det var EU’s plan at haste den midlertidige godkendelse igennem EU-landenes parlamenter, konfirmere sagen på et EU-topmøde i denne uge og fejre CETA-aftalen ved en hyldestceremoni for kapitalmagtens Europa d. 27. oktober i Bruxelles –  og herefter lade aftalen træde i kraft fra årsskiftet. Denne plan vil forhåbentligt støde på grund.

CETA er ekstra vigtig lige nu, da den bliver brugt som murbrækker for TTIP, der er presset ud i dødvande af modstanden og for TiSA, der lurer i skyggen af de andre aftaler og er planlagt til hurtig gennemførelse.

I denne situation må der lægges alle former for pres på EU. Den 27. oktober bliver der lejlighed til at vise at der også er stor modstand i Danmark mod de på alle måder giftige og farlige aftaler CETA, TTIP og TiSA.

Demonstration: STOP TTIP OG CETA

Plakater og løbesedler kan afhentes hos Afrika Kontakt, Nørrebrogade 52C 2 sal.
Tlf 25 39 65 57

Se også

KPnets tema om TTIP, CETA og TISA
Alt skal privatiseres og under de multinationales kontrol

KPnet 19. oktober 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne