Danmark i krig: Danske F16 fly bomber syriske regeringstropper

Danske F-16 fly deltog lørdag i et bombardement rettet mod det syriske militærs positioner ved Deir al-Zor i det østlige Syrien. Mindst 60 syriske soldater blev dræbt og mindst 100 meldes såret, mens angrebet gav IS’s styrker mulighed for at rykke frem. ”Det var en fejl”, udtaler man fra den amerikansk ledte koalition. Men i forhold til Syrien har den røde tråd gennem hele konflikten været at fjerne præsident Bashar al-Assad fra magten og sikre en USA-venlig regering.

f-16-fly_2Peter Christensen: ‘Vi ved ikke hvad der er sket’

Pentagon beklager officielt bombardementerne, der angiveligt skulle være sket ved ‘en fejl’, men trods dette havde den danske forsvarsminister Peter Christensen mandag morgen endnu ikke vedgået at angrebet på de syriske tropper overhovedet havde fundet sted, og han udtrykte efterfølgende en blind tillid til at koalitionen selv er den rette til at udrede sine egne mulige krigsforbrydelser.

Det skal først undersøges om det overhovedet er sket, udtalte han til pressen. Og gav derefter udtryk for, at skulle det være tilfældet er koalitionen selv den nærmeste til at rede trådene ud.

Våbenhvile og koordinering mellem USA og Rusland


Aftalen mellem Rusland og USA om våbenhvile og fælles kamp mod terrorister i Syrien synes højst usikker, og er kun blevet endnu mere vaklende efter koalitionens angreb på de syriske styrker, der fandt sted 2 dage før koordineringen af kampen mod IS skulle træde i kraft d. 19. september.

I øjeblikket er der indgået en våbenhvileaftale mellem USA og Rusland omkring Syrien, som forlænges med 48 timer ad gangen. Dens fulde indhold er hemmeligholdt, men den skal angiveligt på den ene side give adgang for humanitær hjælp til belejrede byer, mens oppositionens militære angreb på de syriske regeringsstyrker skal stoppes. Dette skulle efter planen gøre det muligt for USA og Rusland at bombe IS i fællesskab og desuden også den tidligere Nusra front (nu Jahbat Fateh al-Sham – JFS), der for nylig er blevet terrorstemplet også af USA.

Men den vestligt støttede Frie Syriske Hær samarbejder i realiteten tæt med JFS og vender sig imod planen om at sætte en skillelinje mellem de to organisationer og udpege JFS som en terrororganisation. De modsætter sig at følge våbenhvilen og trække sig ud af de belejrede områder, og de fortsætter med at holde vejen til Aleppo lukket. Mens USA påstår, at det er det syriske styre, der forsinker FN’s nødhjælp, og på denne måde tegner et billede af, at skylden for den brudte våbenhvile ligger hos Assad.

Vil det danske krigsmandat blive udvidet?

Problemstillingen omkring udvidelsen af koalitionens officielle fjende i Syrien til ikke kun at omfatte Islamisk Stat har nu fået en udløber herhjemme. Et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ønsker, at det danske krigsmandat også skal gælde de øvrige terrorgrupper, som USA har inddraget, mens regeringen indtil videre forholder sig afventende.

SF’s Holger K Nielsen og Konservatives Naser Khader ser en udvidelse af mandatet som eftergivenhed og en afvigelse fra partiernes egentlige mål – at afsætte Assad. En krig Vesten imidlertid ikke har været i stand til at vinde i det mere end 5 år lange forsøg.

Stop dansk krigsdeltagelse og købet af nye kampfly!

Den nuværende situation i Syrien og fremkomsten af terrorbevægelser som Islamisk Stat er i højeste grad en følge af vestens terrorkrig for magtovertagelse i Irak, Libyen, Afghanistan og Syrien, hvor krigene har efterladt nedbrudte og kaotiske lande, mens våben og penge i stor stil er flydt til terroristerne, som et led i opløsningen af de angrebne nationer og deres selvstændighed.

Det planlagte køb af de nye kampfly F35 og forøgelsen af de militære budgetter er udset til at give Danmark en fortsat rolle som deltager i denne imperialistiske omfordelingskrig.

Læs også

Ny folkelig bevægelse på fremmarch: Nedskærings- og krigspolitikere! Nu stopper festen!
KPnet 18. september 2016

EU og NATO sikrer ikke fred og fremgang, men det modsatte
KPnet 15. juli 2016

Lars Løkke på NATO-topmøde: Danmarks har brug for mere muskelkraft
KPnet 11. juli 2016

KPnet 19. september 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater