Regeringen pønser på at beskære og omlægge SU’en

Studerende frygter at nye angreb på SU’en er i støbeskeen, selvom Lars Løkke under valgkampen lovede ikke at røre ved den. Dermed planlægges også nedskæringer af den ordinære kontanthjælp, der ikke må overstige SU.

nej_til_su_nedskaeringerSU-protester i februar 2013

Der sendes nu kraftige signaler om, at regeringen pønser på at forandre hele SU-systemet. Det konservative Berlingske og dets magasin Politiko har indledt en kampagne, der hævder at udgifterne til SU ’eksploderer’ og at ”Systemet er kommet ud af kontrol’.

På 10 år er udgifterne til SU steget fra 10 til 20 milliarder kroner, ifølge Politiko. Det skulle angiveligt betyder en reel stigning på 58 %, når der ses bort fra pris- og lønudvikling.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs citeres for følgende:
”Udviklingen afspejler både, at vi er lykkedes med at få flere til at tage en videre­gående uddannelse, men også at vi har et af verdens mest generøse SU-systemer, hvor de studerende får en høj SU og mulighed for lån oveni. Derfor er det naturligt, at SU-systemet er til debat.”

Tilsyneladende går planerne i retning af at omlægge SU eller dele af den fra en ydelse til låneordninger. Det vil sikre at de fleste studerende i årevis vil trække rundt med stor gæld. Nedsat SU vil også få konsekvenser for kontanthjælpsmodtagere, hvis grundydelse ikke må overstige SU.

Men påstanden om en stigning på 58 % er ren manipulation. Det dækker blandt andet over, at store grupper er flyttet fra løn under uddannelse til SU, f.eks. sygeplejersker, politi, militær og mange andre. Besparelser på lønudgifterne modregnes ikke. Udenlandske studerende er ifølge EU-reglerne også berettigede til dansk SU.

SU-systemet er ikke kommet ud af kontrol. Det er bevidst udviklet til det nuværende system som følge af en række sparemanøvrer. Senest beskar SRSF-regeringen den i 2013 under store protester fra de uddannelsessøgende.

Det kan derfor fastslås, at SU’en på trods af alle valgløfter skal lægges om og forringes. Hele blå blok ser ud til at være enig.

Liberal Alliances uddannelsesordfører Henrik Dahl citeres af Politiko for følgende svada: ”Det er et tegn på, at SU-systemet er en ordning, der er kommet ud af kontrol, og det er vanvittigt svært at genvinde kontrollen med sådanne ordninger. Det giver anledning til at kigge systemet igennem, for vores model er meget dyr.”

Finansminister Claus Hjort Frederiksen fremlægger tirsdag forslaget til finanslov for 2017. Regeringen har bebudet en ’storstilet’ 2025-plan. Omlægning af SU-systemet ventes at være en del af denne.

Der er grund for de studerende til at mobilisere til kamp – både mod SU-forringelser, en ny nedskæringsfinanslov og den nyliberale 2025-plan.

Se
Udgifterne til SU eksploderer: »Systemet er kommet ud af kontrol«
Politiko 22. august 2016

Se også

40.000 unge siger NEJ til milliardnedskæringerne: ”Kornfede uddannelser er en løgn”
KPnet 29. oktober 2015


KPnet 24. august 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater