Studerende siger nej til angreb på dagpengeretten, nej til at bruge pengene på krig

Regeringen gennemfører nu den tidligere S-regerings plan om at skære i dagpengeretten. Den 1. maj træder beslutningen om at nyuddannede under 30 år skal have 4322 kr mindre mdl. i dagpenge, og deres ret til overhovedet at modtage dagpenge beskæres til et år. Det betyder fattiggørelse af unge til fordel for imperialistisk krigspolitik. I dag lancerer regeringen desuden en ny ‘uddannelsesreform’ bl.a. med indskrænkning af kandidatuddannelsen. Studenterorganisationen ”Demokratiske Studerende” opfordrer de studerende og deres organisationer til at fordømme regeringens politik, og til at drage til konkret handling imod den.

Foto: DSF Facebook fra en tidligere protest

Philip Stegenborg, der studerer i Aalborg fortæller til KPnet, at Demokratiske Studerende er en studenterorganisation som har afdelinger på alle de danske universiteter. Og at man arbejder for at organisere de studerende til at skabe reel forandring på universiteterne og i samfundet, igennem politisk organiseret kamp. At det er nødvendigt nu at smide fløjshandskerne og få en bevægelse op at stå bredt blandt de studerende.

Demokratiske Studerende peger på, at regeringen har gennemført deres angreb i en periode med lav arbejdsløshed, men hvis – eller når – en ny kapitalistisk krise rammer, står unge nyuddannede i en stærkt forringet situation. De skriver på deres hjemmeside:

“Krisen har udsigter til at blive historisk barsk på mange fronter og garanterer en enorm stigning i arbejdsløsheden. Dette vil betyde at tusinde af unge pludselig vil befinde sig under den nu slagtede dimittendsats, hvilket er hvorfor Socialdemokratiet har valgt at skære i den her og nu. De er beredt på at smide tusinde af unge under bussen for at redde deres statskasse, sikre borgerskabets skattelettelser og regeringens groteske militæroprustning”.

De nye nedskæringer bliver bagatelliseret i pressen og af de arrogante politikere, der synes den nye dimittendsats er strålende og ’meget højere end SU’en’. Men faktum er, at selvom beløbet på papiret er højere end SU er realiteten det omvendte. Når studiet slutter er det også slut med kollegieboliger, rabatter, studenterjob og studielån, alt det der overhovedet har gjort det muligt at klare sig igennem som studerende på SU. Levevilkårene vil falde fra en situation med SU til den nye dimittendsats.

Det betyder et pres på de unge for at tage et hvilket som helst arbejde uden at kunne koncentrere sig om at finde et job indenfor ens uddannelsesområde. Kapitalen skriger på billig arbejdskraft og udvalgte uddannelser. Har du ikke lige den og sikrer dig et job, bliver din uddannelse skrottet. “Større erhvervsretning” er en del af regeringsgrundlaget.

Dagpengene er blevet systematisk forringet gennem en årrække, hvor hver ny regering har taget endnu et stykke – med medvirken og accept fra fagtoppen, der gerne støtter forringelser, bare de sidder med ved bordet. Dyrtidsregulering af dagpengene er stort set ikke-eksisterende, så købekraften er fuldstændig udhulet og tidsperioden er blevet stadig kortere. Politikernes princip er, at smalhals og sult er drivkraften til at skaffe arbejdskraft, samme princip som anvendes overfor kontanthjælpsmodtagerne. Statistisk omsættes sulteløn til så og så stor forøgelse af ”arbejdsudbuddet” i promoveringen af diverse lovforslag.

Kapitalistisk logik, der nu også åbent lægger en politik der hedder ’vi flytter pengene fra velfærd til krig’. Arbejderne skal betale, de studerende, brugerne af sundhedsvæsenet osv.

Her kommer Demokratiske Studerende ind og peger på at skabe det fælles og organiserede NEJ til nedskærings og krigspolitikken i en bred massebevægelse, som er så nødvendigt på alle felter. Vi vil en anden fremtid end den kapitalismen udstikker for os.

Læs mere fra Demokratiske Studerende her

Læs også APK’s udtalelse
Styrk kampen mod den imperialistiske krig! Stop for regeringens krigspolitik!

 

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater