Briterne tog kontrol! Bliver Danmark den næste? Af KPml, Norge

Folket har talt magten midt imod og gjort meningsmålingerne til skamme. 52 procent af briterne vil ud af Den europæiske union under slagordet «Take control».

Af E. Holemast, KPml

brexit
“Det er facit efter at EU-tilhængernes skræmmepropaganda ikke formåede at overbevise et flertal af Storbritanniens indbyggere om at forblive i EU. Udfaldet gør finanskapitalen og dens politikerkaste rasende. Mediekanalerne og europæiske aviser har dagen efter været fulde af sørgesange og katastrofevarsler.”

Sådan skriver de norske marxist-leninister i Kommunistisk Platform i en kommentar til at det britiske folk valgte at trodse magthaverne og stemte for Brexit ved folkeafstemningen den 23. juni.

Der spekuleres allerede i, om briterne vil gå efter en ‘norsk løsning’. Norge er som bekendt dybt integreret i EU i kraft af EØS-aftalen, som et flertal i den norske fagbevægelse finder alt for gunstig for kapitalen og ønsker at komme ud af. De norske marxist-leninister opfordrer derimod til at optrappe kampen mod EØS.

KPml konstaterer videre:

“Den største og farligste fejl, som demokratiske og venstrereformistiske kræfter og partier kan begå, er at spille videre på illusionerne om et bedre EU, en flinkere og mere social Union osv., sådan som Europæisk Venstreparti gør. Illusionsmageri af denne slags er i realiteten en håndsrækning til storkapitalens arbejderfjendtlige unionsprojekt. Og endnu værre: Efterhånden som brede masser gennemskuer den falske forestilling om at EU lader sig reformere til noget bedre, vil de se på de reaktionære «nationalistiske» kræfter som eneste troværdige alternativ.

Dét ville være en livsfarlig udvikling for Europa, eftersom disse kræfter er en yngleplads for racisme og utilsløret fascisme.”

Enhedslisten er medlem af Europæisk Venstreparti, som med det græske Syriza, det spanske Podemos, det tyske Linke og det franske Parti Gauche massivt har støttet Camerons og den britiske tilhængersides kampagne for at blive i EU.

Enhedslisten er så vidt vides det eneste af medlemspartierne, der går ind for en national folkeafstemning om medlemskab og anbefaler udtræden. De øvrige partier drømmer stadig om at gøre EU til et folkeligt og progressivt projekt.

Se hele KPmls analyse af den britiske folkeafstemning her

Britene tok kontroll! Danmark neste?

Se også

Stemmer sig ud af EU: De folkelige kræfter i UK siger Nej til storkapitalen og eliten
KPnet 24. juni 2016

Folkebevægelsen mod EU efter Brexit: Nu har danskerne også krav på at stemme om EU!
KPnet 24. juni 2016

 

KPnet 25. juni 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater