Brasilien: Store protester mod kuppræsident

Op til de olympiske lege, der finder sted den 5.-21. august, befinder Brasilien sig i en dyb politisk krise. Det åbent borgerlige parlamentsflertal har stemt for at stille præsidenten Dilma Rousseff for en rigsret. Siden vicepræsidenten Michel Temer tiltrådte som midlertidig præsident har der været vedholdende protester over hele landet. Den populære Lula, Dilmas forgænger som præsident og leder af det socialdemokratiske PT, er  med i protesterne

brazil_protest_against_michel_temer_sao_paulo_jpg_june_2016Protest mod Michel Temer i Sao Paolo

Et flertal blandt de brasilianske lovgivere besluttede i maj, at der skal gennemføres en rigsretsag mod Dilma Rousseff. Derfor er hun trådt tilbage som præsident i overensstemmelse med forfatningen, der foreskriver en periode på 180 dage, indtil sagen er afgjort. Derefter skal hun enten genindsættes som præsident eller skal afsone en straf.

Ikke bare Dilma og hendes parti, det socialdemokratiske PT, men også en lang række venstreorienterede og revolutionære partier i og uden for Brasilien sammenligner rigsretssagen med et statskup.

Det gennemføres af hele den borgerlige fløj i samarbejde med amerikansk imperialisme som et led tilbagerulningen af den ’socialistiske bølge’ i Latinamerika, som indledtes med at Chavez blev præsident i Venezuela.

Siden Temers midlertidige overtagelse af præsidentposten har Brasilien været rystet af demonstrationer for Dilma – præget af arbejdere og unge, fagforeninger og venstreorganisationer. Blandt deltagerne er den tidligere præsident Lula.

Den konstituerede præsident Michel Temer og hans allierede har ønsket at få rigsretssagen afsluttet før OL, men den er nu fastsat til at slutte midt under OL – den 16. august.

Det betegnes som en tilbageslag for Temer. En kulmination af retssagen under OL vil næsten uanset udfaldet bringe Brasilien og den nye præsident uønsket kraftigt i centrum.

Der brygges derfor på mange planer for at ændre dette scenarie. Det ’fredelige’ parlamentariske kup kan blive til noget helt andet.

Se

Lula Leads Protests in Brazil Against Temer Government
Telesur 10. juni 2016

Wall Street Behind Brazil Coup d’Etat
By Prof Michel Chossudovsky, Global Research 1. juni 2016

Se også

Måske rigsretssag mod præsidenten: Hvor går Brasilien hen?
KPnet 19. april 2016

 

KPnet 12. juni 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater