Måske rigsretssag mod præsidenten: Hvor går Brasilien hen?

Op til de olympiske lege, der finder sted den 5.-21. august, befinder Brasilien sig i en dyb politisk krise. Et flertal i underhuset har stemt for at stille præsidenten Dilma Rousseff for en rigsret. Det er nu op til et simpelt flertal i overhuset endeligt at beslutte det. Men hvad ligger bag begivenhederne?

PCR_Brazil
Hvis rigsretssagen bliver en realitet, må Dilma træde tilbage som præsident i 180 dage, mens sagen kører. Hendes vicepræsident Michel Temer, som har vendt sig mod hende, bliver midlertidig præsident.

Dilma og hendes parti, det socialdemokratiske PT, har mistet støtten fra tidligere koalitionspartnere, hvoraf kun det tidligere revolutionære PCdoB nu er tilbage. PT betegner hele sagen som et ’kup’ mod en demokratisk valgt præsident.

Dilma Rousseff beskyldes for kreativ bogføring af regeringsudgifter i forbindelse med valgkampen i 2014, hvor hun blev genvalgt med et lille flertal over konkurrenten Aécio Neves.

Dilma efterfulgte i 2010 partifællen Lula, præsident siden 2003. Hun har ikke afvist anklagerne, men konstateret, at hun bare i valgkampen har gjort det samme som de tidligere regeringer.

Om underhusets beslutning siger hun:
– Afstemningen var vold mod sandheden, mod demokratiet og mod loven.
Hun tilføjer: –Det her er kun begyndelsen på kampen, der vil blive lang og trække ud.

Bliver Michel Temer midlertidig præsident vil det bane vej for en koalition af borgerlige partier, der vil fjerne en række progressive tiltag, som PT har stået for, og den nyliberale bølge vil nå nye højder.

Det er en kendsgerning, at anklagerne mod Dilma  i bund og grund er hykleriske. Brasiliansk politik er gennemsyret af korruption på alle niveauer.Organisationen Transparencia Brasil siger, at 58 procent af Underhusets 513 medlemmer står over for korruptionsanklager. Det gælder også vicepæsident Temer.

En frontfigur i kampagnen mod Rousseff er parlamentsformanden Eduardo Cunha, som beskyldes for at have modtaget millioner af dollars i bestikkelse omkring olieselskabet Petrobras og have sendt dem i skattely i Schweiz. Senatsformanden Renan Calheiros beskyldes for skattesvindel og nepotisme.

I medierne har der været rapporteret om store demonstrationer både for og imod Rousseff og en rigsretssag. Det har været påfaldende, at demonstrationerne for at vælte præsidenten, anført af den borgerlige opposition, først og fremmest har mobiliseret middelklassen. Arbejderne er blevet væk, eller har støttet præsidenten.

Brasiliens Revolutionære Kommunistiske Parti PCR – medlem af Den internationale konference af marxistisk-leninistiske partier og organisationer CIPOML og Arbejderpartiet Kommunisternes søsterparti – siger Nej til en rigsretssag og vender sig mod kuppet.

Deres avis A Verdade konstaterer, at den politiske krise er udløst ’af den stor politisk offensiv og medieoffensiv af den brasilianske højrefløj, med støtte fra retssystemet og de store private medier, for at vælte præsident Dilma Roussefs regering. Anført af den korrupte Eduardo Cunha (…) er det en koordineret kampagne fra det brasilianske og internationale bourgeoisis side for at tilsidesætte den brasilianske forfatning og angribe det begrænsede demokrati, som findes i landet.’

A Verdade konstaterer videre, at ’Cunha og højreorienterede opposition – PSDB, DEM, PPS og PMDB – ingen moralsk ret har til at tale om korruption. De fleste af deres parlamentarikere sidder op til halsen i forskellige skandaler. Et eksempel er den besejrede præsidentkandidat, senator Aécio Neves.’

PCR opfordrer derfor til modstand:
– Det er derfor alle de revolutionære kommunister har til opgave at forhindre en yderligere reduktion af de få og begrænsede demokratiske frihedsrettigheder, vi stadig har. Det betyder at være imod rigsretssag mod Rousseff og Temers magtovertagelse, for hvis det i dag er allerede dårligt for arbejderne, vil det blive endnu værre med PMDB, DEM og PSDB som regering.

PT og deres alliancepartner er imidlertid ikke uskyldige i den situation, de nu er fanget i:
– Vi ved også, siger PCR i A Verdade, at PT og PCdoB har forrådt arbejderklassens interesser, er blevet ødelagt af borgerskabet og helhjertet har tilsluttet sig borgerlige holdninger, det vil sige forsvarer kapitalismen og den hellige private ejendomsret og menneskets udbytning.

– Ved faktisk at finansiere deres valgkampagner på suspekt vis, blev disse parter involveret i den onde cirkel af korruption og promiskuøse forbindelser med borgerskabet, som førte dem til at miste den moralske autoritet, der er nødvendig for at føre en seriøs politisk kamp i samfundet. De står ikke længere for et folkeligt alternativ i vores land, og vi er nødt til at gøre os af med illusioner om dem.

PCR understreger, at forsvaret af forfatningen imod kuppet består i mobilisering af arbejderne og de folkelige kræfter til modstand, blandt andet gennem bevægelsen UP – Folkelig Enhed for Socialisme:

– Vi ved, at de, der bliver hårdest ramt og undertrykt en højreorienteret regering, vil være de fattige mennesker, kvinder og unge. De virkelige slag retter sig ikke primært mod Dilma eller Lula, men mod de arbejdere, der vil få deres rettigheder stjålet, og de sociale bevægelser, der vil lide under forfølgelse og chikane af en repressiv magt.

Derfor opfordrer UP alle klassekæmpere og aktivister til at organisere modstand i hvert kvarter og favela, fabrik, skole og universitet. Kun mennesker i gaderne kan forhindre kuppet og forsvare demokratiet.

Den egentlige løsning på krisen er folkemagt og socialisme, understreger PCR.

Se mere

Nationaliser den offentlige transport nu! Magten til folket!
Af PCR Brasilien, KPnet 22. juni 2013

 

KPnet 19. april 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater