Filippinerne: Ny præsident vil søge fred med kommunistpartiet og New People’s Army

Filippinsk politik ser ud til at stå overfor væsentlige ændringer efter Rodrigo Duterte er valgt som præsident. Han vil lægger op til en fredsproces med det kommunstiske parti og har tilmed tilbudt det ministerposter.

Joma SisonJosé Maria (‘Joma’) Sison

I årtier har de herskende USA-støttede kliker på Filippinerne anset Filippinernes Kommunistiske Parti CPP og dets væbnede gren New Peoples Army som deres hovedfjende.

Trods talrige udryddelseskampagner – og også fredsforhandlinger, som ikke har ført til fred – er det kommunistiske parti, befrielseshæren og Filippinernes Nationale Demokratiske Front stærke politiske faktorer med stor folkelig opbakning.

Det har fået den nyvalgte præsident Rodrigo Duterte, der tiltræder 1. juli, til at foreslå øjeblikkelige fredsforhandlinger. Han har tilmed tilbudt CPP fire ministerposter i en kommende samlingsregering.

Af stor symbolsk betydning er hans invitation til grundlæggeren af kommunistpartiet José Maria Sison om frit lejde til at vende tilbage til Filippinerne. Partiet blev stiftet i 1968 og har siden stiftelsen gennemført en langvarig folkekrig efter maoistisk opskrift. Det er en af de længste væbnede befrielseskampe i verden i dag.

Den nu 77-årige professor Sison har i næsten tre årtier haft politisk asyl i Holland. Det kommunistiske parti og dets organisationer arbejder illegalt.

Duterte fremstilles i den vestlige og pro-amerikanske presse som en populistisk højrepolitiker, der vil henrette kriminelle uden rettergang. Det er et fortegnet billede, som ikke mindst skyldes den kendsgerning, at Duterte er kritisk over for den amerikanske militæralliance med Filippinerne.

Sison og CCP har taget positivt imod forslaget om at indlede nye fredsforhandlinger, men afvist at indtræde i en regering.

Duterte og Sison kender hinanden ganske godt. Den nyvalgte præsident har tidligere været studerende hos Sison. Han er af nogle politiske kræfter beskyldt for under valgkampen at have plejet forbindelser med kommunisterne. Men CCP støttede ikke nogen af præsidentkandidaterne ved valget.

Duterte lægger op til direkte samtaler med Sison ved hans tilbagevenden til Filippinerne. Sison siger, at det er hans store personlige ønske at vende tilbage, og at der træffes forberedelser til fredsforhandlinger.

– Der kan nemt laves forberedelser til et møde mellem mig og præsident Duterte. Og vi lægger naturligvis nu et grundlag for fredsprocessen, siger Sison til avisen The Philippine Star.

Arbejderpartiet Kommunisterne har siden sin start haft kammeratlige forbindelser med Filippinernes Kommunistiske Parti og støttet dets kamp mod USA-imperialismen og dens marionetregimer.

Se

Kommunister i ny filippinsk regering?
Proletären 25. maj 2016 (sv)

Joma Sison welcomes Duterte’s offer of peace, but declines Cabinet position 
Philippine Star

Joma Sison talks about former student Duterte, other candidates
The Inquirer

Se også

Filippinerne: Hærens mål er at knuse New People’s Army
KPnet 8. august 2002

USA’s terrorkrig udvides til Filippinerne
KPnet 16. januar 2002

Filippinerne: Det kommunistiske parti “fjende nr. 1”
KPnet 27. juli 2001

 

KPnet 8. juni 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater