Nye EØS/EU-angreb på norsk suverænitet: Norske banker skal under EU-tilsyn

Den norske regering planlægger den største suverænitetsafgivelse til EU, siden EØS-aftalen blev indgået i 1992. Det siger lederen af Nei til EU Kathrine Kleveland om Solberg-regerings forslag om at norske banker kommer ind under EUs finanstilsyn.

kathrine_kleveland_nei_til_eu

Kathrine Kleveland

Den herskende klasse i Norge – borgerskabet, monopolkapitalen – har to gange forsøgt at få nordmændene til at stemme ja til medlemskab af EU. Den ene gang i 1972, en uge før den danske afstemning den 2. oktober, anden gang i 1994. Begge gange sagde nordmændene ja til selvstændighed og nej til unionen.

Men i 1992 blev Norge tæt knyttet til EU gennem EØS-aftalen. Den blev sidst revideret og udvidet i 2007. Den er aldrig blevet sendt til folkeafstemning, men er alene besluttet af et flertal i stortinget. EØS-aftalen sætter EU-standarder for Norge og de øvrige medlemslande på stort set alle felter.

Hvor omfattende den griber ind f.eks. i forhold til det norske arbejdsmarked , fremgår af at den søger at suspendere norske overenskomstaftaler, der ikke passer de europæiske monopoler. De aktionerende norske havnearbejdere har f.eks. fået at vide, at deres ok-aftaler er i strid med EØS.

Se
Nye angreb på de norske havnearbejdere: EFTA-domstol, EØS og EU maner til klassekamp mod dem!
KPnet 20. april 2016

Ikke mindst har progressive faglige kræfter og venstrekræfter ført kamp mod EØS sammen med den stærke norske folkebevægelse mod EU – Nei til EU.

Se
Norsk LO konference siger nej til EØS-aftalen, TTIP og TISA
KPnet 1. februar 2016

Men EØS-aftalen er en ’dynamisk’ aftale, der hele tiden kan udvides – og bruges til at binde Norge endnu fastere til unionen. Nu skal norske banker integreres i EU’s bankunion og knyttes til dets banktilsyn ifølge et forslag fra den åbent borgerlige norske Solberg-regering. Det vil betyde at omkring 180 direktiver på finansområdet skal implementeres.

Nei til EU betegner det som ’den største suverænitetsafståelse siden EØS-aftalen blev indgået. Den norske folkebevægelse kræver, at Stortinget siger Nej til den. Det siger Kathrine Kleveland, leder af Nei til EU.

Da der er tale om suverænitetsafgivelse, skal loven vedtages med ¾ flertal. Kun 26 procent af de norske vælgere er enige med regeringen i at tilsynet med bankerne skal overdrages til EU. Godt 58 procent er imod.

Se hele Kathrine Klevelands indlæg
Avvis regjeringens forslag om finansmakt til EU
Revolusjon 2. juni 2016


KPnet 5. juni 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne