GMO lobbyen presser på for nye EU-regler inden TTIP

Der foregår meget lusk omkring de mørklagte forhandlinger om TTIP mellem EU og USA. I denne proces forsøger EU at berolige en stadigt mere kritisk befolkning i EU-landene og de lover bl.a., at eksisterende miljøregler vil blive overholdt. Vil en ny teknik blive taget i brug for at omgå reglerne og åbne op for GMO?

yes we can_stop TTIP_2

Et ny GMO teknik er under udvikling. Fuldstændigt som ved ‘almindelig’ GMO udskifter man gener i planter eller dyr, så f.eks. majs og raps kan tåle sprøjtegift. Ganske som Monsanto og andre kemifirmaer gør det med deres ‘RoundUP-ready’ afgrøder – eller andre salgbare egenskaber kan tilføjes.

Nu hedder det bare ikke længere GMO, men ’genetisk redigering’.

Fidusen går ud på, at holde denne nye udgave af genmanipulation udenfor de eksisterende GMO-regler i EU. Dem kan man så beholde også under TTIP-aftalen, mens GMO’er under nyt navn kan strømme ind i det europæiske landbrug.

Med denne fremgangsmåde håber agrogiganterne at få frit spil på det europæiske marked, som de i dag har det på det amerikanske, hvor en genmodificeret plante betragtes som ikke-anderledes end en naturlig og heller ikke må mærkes som GMO.

De amerikanske firmaer Cibus og DowDupont arbejder med den nye teknik og Information oplyser, at 6 lande i EU, deriblandt Danmark har fået en forespørgsel fra firmaet Cibus, om at starte markforsøg med teknikken genetisk redigering. I følge deres brancheorganisation i EU (ESA) var disse 6 lande enige i, at teknikken ikke skulle reguleres under GMO-reglerne.

På et møde hvor ESA og den amerikanske brancheorganisation American Seed Trade Organisation mødtes med EU-repræsentanter og lavede lobbyvirksomhed omkring TTIP fremførte de, at det vil betyde ‘en alvorlig forstyrrelse af handelen’, hvis de nye genmodificeringsteknikker blev betragtet som GMO og blev behandlet derefter.

EU meddelte herefter i 2015, at der skulle laves en vurdering før markforsøgene kunne gå i gang. Denne udmelding skabte voldsom aktivitet hos de amerikankse firmaer og lobbyister. ‘Innovation, udvikling, forskning, investeringer og handel ville blive sat i stå’, hvis EU valgte at betragte og regulere de nye GMO’er som det de er – GMO’er, var meldingen.

Vurderingen fra EU der først var lovet inden udgangen af 2015, derefter i starten af 2016 er stadig ikke kommet. To uafhængige jurister har derimod afgivet en vurdering, der klart siger, at de nye teknikker falder indenfor definitionen på GMO og skal behandles og reguleres derefter.

Lobbyisterne arbejder – og EU Kommissionen ‘overvejer’ stadig. Til gengæld har 16 miljø- og landbrugsorganisationer protesteret.

Vi må sige nej til TTIP, der på alle måder vil være undergravende overfor enhver regulering af kapitalens kræfter.

Kilder:

USA vil presse EU til at droppe strenge GMO-regler
Information 21. april 2016

USA: EU’s GMO-regler undergraver handlen
Information 21. april 2016

Læs også

KPnets tema: Alt skal privatiseres og under de multinationales kontrol

 

 

KPnet 22. april 2016

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne