Ukraine-aftalen faldet: Det hollandske Nej skal forsvares og ikke ’ignoreres’

EU-kommissionen mener man trods det hollandske Nej kan gå videre med Ukraine-aftalen. Men den er faldet – ifølge EU’s egne bestemmelser. Men EU-toppen er eksperter i at neutralisere Nej-resultater ved folkeafstemninger. Den danske regering og det danske folketing må kræve at Nej’et respekteres – ligesom det danske Nej til opgivelse af retsforbeholdet skal respekteres.

Af Kommunistisk Politik

epa05244760 Dutch member of the Socialist Party (SP) Harry van Bommel hands out flyers against a referendum on the association treaty with Ukraine, in the Hague, The Netherlands, 05 April 2016. The referendum is scheduled on 06 April 2016 to decide in favor or against the ratification of the Association Agreement between the EU and Ukraine. EPA/BART MAAT
De danske pro-EU medier har haft travlt med at meddelelse, at det hollandske Nej til EU’s Ukraine-aftale ikke får nogen konsekvenser og ikke betyder noget, og at det bare er et udtryk for en midlertidig folkestemning. En journalist på DR ’analyserede’ grundene til at det blev et nej og kaldte det ’uciviliseret EU-modstand’ …

EU-topfolkene har erklæret sig dybt ’bedrøvede’ over det hollandske Nej, men i en udtalelse fra EU-kommissionen, gengivet i hollandsk presse, hedder det, at det intet betyder!

Men vil køre videre, som om intet er hændt. Hvad der vil betyde at hollænderne skal påtvinges en aftale, de har sagt Nej til.  Derfor erklærer de ledende folk i EU også, at nu er det op til Holland at udlægge resultatet.

Den hollandske statsminister Mark Rutte skal ligesom Lars Løkke tolke et Nej, han førte en voldsom kampagne imod. Det er muligt at han ikke vil forlange Ukraine-aftalen taget af bordet, men at EU skal genforhandle de mest kritiserede elementer.

’Chokoladekongen’ Petro Poroshenko, som er indsat som Ukraines præsident, og en af de statsledere, der ifølge Panamapapirerne også er søgt i skattely, siger, at resultatet ikke får betydning for landets tilnærmelse til EU og kommende medlemskab.

I en kommentar til valgresultatet sagde han:
– Jeg vil understrege, at folkeafstemningen ifølge den nederlandske forfatning og lovgivning alene er vejledende, og at det nu er op til regeringen, parlamentet og de hollandske politikere at træffe beslutning.
– Jeg er sikker på at denne begivenhed strategisk ikke betyder en hindring for Ukraines optagelse i EU.

Ukraines præsident, regering og politiske system er gennemkorrupt. Den fører også krig i sit eget land, mod det russisk-talende og traditionelt russisk-orienterede Østukraine. Titusinder er blevet dræbt, mere end en million er på flugt i denne fortiede konflikt.

For EU og NATO er Ukraine tiltænkt en særlig placering i optrapningen af spændingerne i forhold til Rusland og oprustningen – blandt andet med opbygningen af missilskjoldet, hvis endelige tredje fase skal være klar i 2018. Ukraine skal efter planen med i NATO og EU. I forhold til EU skal det have en særlig rolle som eksperimentarium for de multinationale, bl.a. i forhold til GMO.

Det er den aftale, hollænderne har sagt Nej til. Det er nu ikke simpelthen op til EU-eliten og de EU-glade regeringer at beslutte, hvad der skal ske.

Ukraine-aftalen er faldet. Den er ugyldig. At indtage denne position er ikke bare at støtte hollændernes demokratiske rettigheder, det er at forsvare alle EU-landenes befolkningers ret til at mene noget andet end EU-eliten og forkaste dens politik. Det er også at tage EU’s egne bestemmelser alvorligt.

Den danske regering og folketing bør gøre det klart, at EU må respektere, at Ukraine aftalen er faldet, og ikke længere kan implementeres – selvom dele af den allerede har været i kraft siden 1. januar 2016.

Det samme krav må rejses over for andre regeringer og parlamenter – og ikke mindst i forhold til EU-parlamentet, hvor blandt andet Folkebevægelsen mod EU er repræsenteret.

Se også

Black Tulips for Ukraine: Netherlands Says “No” to EU-Ukraine Association Agreement
Af Josh Vanlee

Hollænderne stemmer om EU’s Ukraine-aftale: Et Nej måske på vej
KPnet 5. april 2016

 

KPnet 8. april 2016

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater