Frankrig på barrikaderne: Hollandes reaktionære arbejdsmarkedreform skal væk

Hundredtusinder arbejdere og uddannelsessøgende unge har gennemført seks landsdækkende demonstrationer indtil videre, indbefattet en daglang generalstrejke, siden præsident Hollands fremlagde en arbejdsmarkedsreform, der skal tilpasse den franske lovgivning til lavere EU-standarder. Senest den 9. april med manifestationer og møder i 200 byer.

A demonstrator holds a placard reading "Job law, total withdrawal", during a nationwide day of protest, in Marseille, southern France, Thursday, March 31, 2016. Student organizations and employee unions have joined to call for protests across France to reject a government reform relaxing the 35-hour workweek and other labor rules, which they consider as badly damaging hard-fought worker protections. (AP Photo/Claude Paris)

Hele arbejdsreformen skal skrottes!

Protesterne har stået på siden engang i januar og har bare vokset sig stærkere.Og de fortsætter.

Protestbølgen midt i den franske undtagelsestilstand og terrorpanik har bragt Hollande-regeringen i vanskeligheder. Demonstranternes krav er klokkeklart: Reformen skal trækkes tilbage. Punktum. De har lovet at følge den hele vejen til dørs. Efter planen skal den besluttes af parlamentet i slutningen af april eller begyndelsen af maj.

I almindelighed har de mange demonstrationer i hele landet været fredelige, men beslutsomme og kampberedte. I nogle tilfælde især i Paris har der været kampe mellem unge og politi. Protesterne svækker den i forvejen upopulære og svækkede regering.

I slutningen af marts måtte Hollande opgive planerne om en forfatningsændring, der kunne fratage terrordømte fransk statsborgerskab og bevæge landet i retning af en politistat.

Nu forlanger arbejderne og de unge, der er på vej mod arbejdsmarkedet, at den planlagte nyliberale og arbejderfjendske reform skrottes. Den vil deregulere en hel række lovbestemmelser til gavn for arbejdsgiverne. Blandt andet vil den reelt afskaffe den lovbestemte 35 timers arbejdsuge. Ifølge demonstranterne vil den både forringe arbejdsforholdene og øge arbejdsløsheden.

Der organiseres en ny landsdækkende protest den 28. april og 1. maj-optogene vil være præget af kampen mod den reaktionære reform, uanset om den kan koste den ’socialistiske’ Hollande-regering livet.

Se

Protesters keep up pressure on French government over contested labour law
France24, 9. april 2016

Arbejderprotesterne i Frankrig i billeder
Arbetaren.se, 31. marts 2016

Se også

Frankrig i undtagelsestilstand: Reaktionære reformer og arbejderprotester
KPnet 27. januar 2016

6 timers arbejdsdag: International kamp med forhindringer
KPnet 27. marts 2016

 

 

KPnet 10. april 2016

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater