Frankrig i undtagelsestilstand: Reaktionære reformer og arbejderprotester

Der er voldsom social og politisk uro i Frankrig, samtidig med at den politistatslignende undtagelsestilstand forlænges og det regerende socialistparti vil gennemføre både en forfatningsreform og stramninger på arbejdsmarkedet – herunder en afskaffelse af 35-timers ugen.

Frankrig_strejke_26012016
Tirsdag den 26. januar gennemførte offentligt ansatte tjenestemænd, lærere og sundhedsarbejdere en en-dages strejke i protest mod forringede vilkår og Hollandes bebudede arbejdsmarkedsreformer.

Ifølge fagforbundet CGT deltog omkring 150.000 i protesterne rundt om i Frankrig. De krævede et stor for nedskæringspolitikken og højere løn og højere pensioner i protest mod udhulingen af købekraften. Sundhedsarbejderne vendte sig specifikt imod planerne om at fjerne den fransk lov om 35-timers arbejdsuge, som arbejdsgiverne meget gerne vil af med.

De strejkende offentligt ansatte fik tilslutning af flyledere og tacachauffører, som satte en stor del af trafikken i stå. Der var voldsomme sammenstød mellem politi og parisiske taxa-chauffører, som i lighed med chauffører i Danmark og andre lande protesterede mod Uber. De blokerede en række indfaldsveje at brænde bildæk af. Onsdag fortsætter taxa-strejken.

Det er de største protester siden Hollande kom til magten – og de finder sted samtidig med at undtagelseslovgivningen tager sigte på at bremse politiske protester  og demonstrationer.

I kølvandet på terrorangrebet i Paris og i ly af undtagelseslovene forsøger Hollands og regeringen at gennemføre en stribe reaktionære nyliberale reformer, som man indtil nu ikke har kunnet kommer igennem med – herunder også en forfatningsreform, der indebærer en række demokratiske indskrænkninger.

Den franske justitsminister Christiane Taubira, er trådt tilbage netop som forfatningsreformen, der blandt andet gør det muligt at fratage dømte deres franske statsborgerskab, skal op i parlamentet. Taubira har udtalt sig kritisk mod den

Jobreformen der skal afskaffe 35-timers ugen og forlænge arbejdsdagen for ansatte uden overtidsbetaling, vil komme til behandling i parlamentet i marts måned, men mødes af stærk og voksende modstand.

Se video fra protesterne fra CGT her

 

KPnet 27. januar 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater