EU: Studehandel med Erdogan-regimet om Fort Europa

 Af Kommunistisk Politik

EU og alle 28 EU-lande har indgået en aftale med Erdogan-regimet i Tyrkiet om at returnere flygtninge, der er strandet i Grækenland eller kommer til de græske øer i fremtiden. Den træder umiddelbart i kraft. Det er en politisk studehandel, der endnu en gang afslører EU’s bundreaktionære karakter. Samtidig er der tvivl om den overhovedet virker efter hensigten.

lesbos_redningsveste

Lesbos: Redningsveste

Det er den tyske kansler Angela Merkel – EU’s ubestridte first lady – der har stået i spidsen for en aftale med det brutale tyrkiske Erdogan-regime, der både fører krig mod dets egne kurdiske medborgere, og med tropper og fly intervenerer både i Syrien og Irak.

Aftalen skal sende flygtninge – som den officielle udtalelse konsekvent betegner som ’migranter’ – tilbage til Tyrkiet. Også det store flertal, der søger om asyl. Deres ansøgninger skal straksbehandles og det store flertal afvises, hvorefter bådflygtningene skal returneres til Tyrkiet – på EU’s regning.

Det gælder formentlig også for tyrkiske kurdere og kurdere fra Syrien og Irak, der er på flugt fra Erdogan. I aftaleteksten nævnes disse ikke specielt – selvom den er fuld af henvisninger til flygtningerettigheder og -konventioner, som den påstår at overholde. Bortset fra, at Tyrkiet ikke har underskrevet de internationale flygtningekonventioner.

Amnesty International betegner aftalen som ’et historisk slag mod menneskerettighederne’.

Stop for bådflygtningene

EU’s politik er helt at få stoppet flygtningestrømmen hen over Middelhavet. Dels ved at EU selv forstærker grænsebevogtning og patruljering med krigsskibe, dels ved at Tyrkiet stopper flugtruterne – som betegnes som menneskesmugling. Gennem afvisning og returnering af flygtningene skal de efter planen miste modet og opgive at søge mod EU.

I starten vil EU modtage en allerede ventende flygtning fra Tyrkiet til fordeling i FN-overvåget regi for hver af dem, som returneres. Men udelukkende syriske flygtninge. Krigsflygtninge fra Irak, Afghanistan eller andre lande, vil se alle muligheder spærret.

Er flygtningestrømmen ikke tørret ind, når tallet overstiger 72.000,  ophører aftalen.

Tyrkiet har i forvejen over 2,5 millioner flygtninge, især fra Syrien. De fleste får ingen støtte fra den tyrkiske stat og lever under forhold med ringe bolig-, arbejds- og uddannelsesmuligheder, både for voksne og børn.

Høj pris fra Erdogan

Aftalen betyder i sig selv en tiltrængt ny politisk anerkendelse af Erdogan, som stræber efter at skabe et præsidentdiktatur og  lukker kritiske aviser og fængsler kritiske journalister og politiske modstandere på stribe.

EU afskærer sig fra enhver seriøs kritik – også af regimets krig mod kurderne i de kurdiske provinser og dets kamp mod det kurdiske YPG i Syrien. Sidstnævnte er en af de stærkeste kræfter i kampen mod Islamisk Stat, som EU angiveligt er i krig med.

Derudover betyder aftalen, at visumreglerne for tyrkere for at komme til EU lempes væsentligt, og forhandlingerne om toldunionen mellem EU og Tyrkiet opgraderes. Desuden genoptages forhandlingerne om tyrkisk medlemskab af EU – som for øvrigt et flertal af tyrkerne er imod.

Hele operationen udløser seks milliarder euro til Erdogan.

EU-politi og militær ved ‘de ydre grænser’

Omkring 4000 – hovedsageligt politifolk- sendes straks til Grækenland for at sikre, at den hurtige asylbehandling gennemføres. Dermed opgiver landet kontrollen med sine egne grænser. I første omgang sendes 20 danske politifolk dertil.

Aftalen er et stort skridt i opbygningen af Fort Europa – af EU som en militær og politimæssig fæstning ved dets ’ydre grænser’.

Den forstærker EU’s politik for at afvise ansvaret for den flygtningekrise, som de EU-støttede krige mod Afghanistan, Irak, Libyen, i Syrien m.fl. har udløst. Den vil ikke forbedre, men forringe forholdene for hundredtusinder.

Tyskland har modtaget næsten en million flygtninge. Det har været en bevidst politik fra Merkels side. De skal som billig arbejdskraft og løntrykkere bidrage til et nyt tysk ’wirtschaftswunder’. Nu er der nok – og porten til Fort Europa smækkes i.

En konklusion: EU har ingen løsninger. Og EU er ikke løsningen.

Læs hele aftale-teksten her (eng)

EU-Turkey statement, 18 March 2016

Se også

Flygtninge i Danmark: Næste runde stramninger kommer nu
KPnet 4. januar 2016

Nyt ‘wirtschaftswunder’ til tysk erhvervsliv
KPnet 17. september 2015

Flygtningestrømmen er nået Danmark: Forvent ingen løsning gennem EU
KPnet 7. september 2015

 

KPnet 19. marts 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater