Holland forbyder våben til Saudiarabien og dets krig mod Yemen

Saudiarabiens krig mod Yemen har med brutale luftbombardementer  ifølge FN dræbt mere end 6000 civile. Nu har det hollandske parlament som det første forbudt våbensalg til det middelalderlige saudiske regime.

yemenbombs

Bombeangreb í Yemen – Saudiarabien anklages for krigsforbrydelser

De store våbeneksportørlande har i årevis tjent tykt på salg af våben til Saudiarabien. EU-landene Frankrig og UK er de allerstørste.

Alene i David Camerons tid som premierminister har UK solgt våben for mere end 5.6 milliarder pund til det religiøse diktatur-monarki i Riyadh.

Sidste år solgte USA for 1.29 milliarder dollars våben til regimet. Holland solgte mellem 2001 og 2010 våben for 43 millioner dollars. Sverige solgte også masser af våben til diktaturstaten – men brød våbenaftalerne i 2014.

Det ikke-besluttende EU-parlament har vedtaget en opfordring om en EU-embargo for våbenhandel med Saudiarabien – men alle våbeneksportørlandene har ignoreret det. Bortset altså fra  Sverige og Holland, der allerede er holdt op. Der er til gengæld en vigtig signalværdi i beslutningen.

Beskidt krig mod Yemen

Saudiarabien  har i et år  i spidsen for en islamistisk koalition af ni arabiske lande  ført en ulovlig angrebskrig mod Yemen og det yemenitiske folk – under påskud af at det skulle være en humanitær indsats.

Den har ført til enorme ødelæggelser – blandt andet af hovedstaden Saana.

Saudiarabiens krig er aktivt blevet støttet af USA, som ligesom enevældet i Riyadh frygter et iransk-orienteret regime i Yemen. Det er amerikansk producerede fly, der dræber yemenitterne.

Rivaliseringen mellem Saudiarabien og Iran om magt, indflydelse og rigdomme i Mellemøsten er et element i, eller ligge bag en hel række af konflikterne i regionen. Saudiarabien støtter sunni-jihadisterne og de blodige sekteriske kampe.

På vej mod folkeafstemning om EU og Ukraine

Det er ikke kun i spørgsmålet om våben til Saudiarabien, at Holland indtager en iøjenfaldende plads. Den 6. april afholdes en folkeafstemning om hvorvidt den hollandske regering kan godkende Ukraines associeringsaftale med EU.

Kan Holland ikke det, falder efter reglerne hele aftalen.

Se

EU-folkeafstemning i Holland den 6. april: EU-toppen frygter et nyt Nej

KPnet 17. januar 2016

 

KPnet 17. marts 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne