Protester mod Tyrkiets overgreb på journalister

Overalt i verden demonstrerede PEN-folk fredag den 4. marts mod de mange overgreb på regeringskritiske medier og journalister i Tyrkiet. I København protesterede Dansk PEN ved den tyrkiske ambassade, hvor de afleverede en skriftlig protest mod overgrebene.

Pen_demo_tyrkisk_ambassade_04032016PEN-protest ved Tyrkiets ambassade 4. marts 2016 Foto: KP

PEN er en verdensomspændende organisation, som slås for ytringsfriheden og imod forfølgelse af skribenter og journalister.

I forbindelse med protesten udtalte PEN:

Det var glædeligt, at Tyrkiets højesteret forleden dag besluttede at løslade de to prominente journalister Can Dündar og Erdem Gül, der står anklaget for landsforræderi, fordi de har afsløret, at den tyrkiske sikkerhedstjeneste har solgt våben til islamisk stat.

Præsident Recep Erdogan har siden højlydt protesteret mod Højesterets beslutning, men foreløbig er de to journalister altså på fri fod. Før frigivelsen havde de været fængslet i 93 dage. De to journalister skal for retten igen den 25. marts og risikerer fortsat en livstidsdom.

Det er naturligvis godt nyt, at dommerne i højesteret anerkendte, at fængslingen af Dündar og Gül var ulovlig og ikke lod sig påvirke af regeringens massive pres og propaganda, men dagen før blev chefredaktøren for den kurdiske avis “Azadiya Welat”, Rohat Aktas, dræbt ved skud i byen Cizire og en anden kurdisk journalist, Ayşe Surme fra det pro-kurdiske nyhedsbureau Dicle Agency, blev såret, da bevæbnede politifolk stormede hendes kontor i Diyarbakir.

For tre uger siden, den 4. februar, blev kurdisk PENs kontor i Diyarbakir raseret af politifolk, og blandt andet blev en liste over kurdisk PENs medlemmer fjernet og få dage senere, den 11. februar, var to avisredaktioner i Istanbul udsat for brandattentater, dog heldigvis uden at nogen kom til skade.

De to aviser Yeni Akit og Yeni Safak er i øvrigt kendt som relativt regeringsvenlige. Samme dag blev endnu en journalist fra nyhedsbureauet Dicle, Fayyaz Imrak, arresteret i sit hjem og hans notater m.v. konfiskere.

Den 17. februar arresterede tyrkisk politi en syrisk journalist, Rami Jarrah, der er bosat i Tyrkiet. Det har siden ikke været muligt at få oplyst hvor han bliver tilbageholdt og for et par dage siden kom det frem, at forfatter og klummeskribent Perihan Magden skal for retten den 12. maj, anklaget for at have fornærmet præsident Erdogan.

I et interview på diken.com har Perihan Magden omtalt præsidenten som en “vild tiger” og “et vildt dyr, der er fanget i et hjørne” som svar på et spørgsmål hun blev stillet om en razzia mod magasinet Nokta, der fandt sted i september 2015, kort efter, at magasinets chefredaktør og administrerende direktør var blevet arresteret.

Der finder en massiv optrapning sted af anslag mod ikke mindst kurdiske medier, journalister og menneskerettighedsaktivister i Tyrkiet.

PENs mål er at kæmpe for ytringsfriheden, ligegyldigt hvor den udsættes for trusler, at skabe forståelse mellem forfattere og skribenter af enhver nationalitet samt at arbejde for bevarelse af verdens litteratur.

Dansk PEN blev stiftet i 30’erne og samarbejder med Internationalt Pen på alle områder af fælles interesse – og på egen hånd, når det drejer sig om rent danske problemstillinger.

Navnet PEN er en forkortelse for ordene Poets, playwrights, essayists, editors & novelists – som der står i International PEN´s Charter. Det er desuden betegnelsen for forfatterens vigtigste værktøj, pennen.

 
Se mere på facebook Dansk PEN

 

KPnet 4. marts 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater