Privatiseringsplan for Statens Serum Institut skyld i global vaccinemangel

Statens Serum Institut er en ud af fire godkendte producenter af tuberkulosevaccine på verdensplan og har indgået aftaler der dækker 10 % af det samlede globale forbrug. De har bare ikke leveret, med den konsekvens, at 60 millioner børnedoser af vaccinen sidste år manglede. Årsagen ligger i privatiseringsplanen for instituttet. En skandale der kan koste mange menneskeliv og vil overgive forskningen til medicinalmonopolerne.

Tuberkulose patient

Foto: Læger Uden Grænser

I 2014 besluttede den daværende SR regering med Nick Hækkerup som sundhedsminister ud fra dens nyliberale EU-tankegang, at vaccineproduktionen på Statens Serum Institut (SSI) skulle sælges fra.

Og her taler vi om en offentlig virksomhed der på det tidspunkt var førende indenfor forskning i malaria og tuberkulose og producerer vaccine imod tuberkulose, der på verdensplan dræber 1,5 millioner mennesker (2014).

De så ingen politisk grund til at bevare forskningen i vacciner på offentlige hænder. Når der ikke var overskud kunne private medicinalfirmaer ligeså godt overtage, selvom enhver ved at forskningen herefter vil blive styret af ét hensyn – hvad der kan betale sig. En tankegang regeringen havde taget til sig som sin egen.

I en artikel i Information (22.02.16) gennemgås konsekvenserne af beslutningen. Nu to år senere har der stadig ikke meldt sig en køber, men de ansatte har i stedet forladt den usikre arbejdsplads og vaccineproduktionen er simpelthen gået i stå. Tilsyneladende uden at der på nogen måde er grebet ind. 60 millioner børnedoser mangler på verdensplan og de kan ikke bare leveres af andre, da produktionen har en lang omslagstid. Og dette sker på et tidspunkt hvor behovet for vacciner er i stigning.

Tuberkulose er bundet til fattigdom og dårlige sociale forhold. Den er også en følgesygdom til HIV, hvor immunforsvaret er svækket. I Danmark er antallet af tilfælde stigende, og findes især hos socialt udsatte og hos indvandrere der kommer fra fattige områder.

Pres fra medicinalmonopolerne

Fra 2003 har der været lagt et stort pres på for at åbne det danske marked for medicinalindustrien på vaccineområdet.
Seruminstituttets monopol på børnevacciner bør brydes
Vaccinationsforum december 2003

Lavere priser var det officielle argument, mens SSI’s leder Nils Strandberg bl.a. argumenterede med, at det at have instituttet og produktionen på offentlige hænder sikrede et bedre overvågningsprogram af bivirkningerog at man sikrer et vaccineberedskab med en bred beholdning af vacciner, der dækker befolkningens behov. Forsyningen af vacciner vil desuden blive styret af markedet og ikke af det reelle behov.

Han påpegede også, at uden en statslig produktion vil man være overladt til de to firmaer, der reelt dominerede markedet på verdensplan – Glaxo­Smith­Kline og Aventis.

11 år efter blev medicinalindustriens ønske til virkelighed og den offentlige produktion og forskning i vacciner er nu sat ud af spillet. SSI er sat skakmat, de får ikke længere ordrer fra Unicef på vacciner og forskningen er blokeret. Men vaccineproduktionen på Statens Serum Institut er endnu ikke solgt.

Læs artiklen
Danmark skyld i global mangel på tuberkulosevaccine til børn
Information 22. februar 2016

 

KPnet 22. februar 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne