Hun gav sin generation ansigt: Joan Baez bliver 75

Det er en progressiv verdenskunstner, der i dag den 9. januar bliver 75:  Den amerikanske sanger, sangskriver og aktivist Joan Baez . Hun blev et af sin generations ikoniske ansigter, da hun i 60erne lagde sin fantastiske stemme til kampen mod raceulighed og for fred.
Under protesterne mod Vietnamkrigen blev hun et af vartegnene for ’et andet Amerika’, for et opgør med det imperialistiske, krigsgale, chauvinistiske og racistiske USA.

Joan Baez

Hun blev født i New York i 1941 som barn af en skotsk mor og en mexicansk-amerikansk far, fysiker og videnskabsmand. Den internationale orientering og antiracismen fulgte med barndomshjemmet, ligesom tosprogetheden og det flydende spansk. Pacifismen og modstanden mod krigene også. Familien tilsluttede sig trossamfundet kvækerne.

Joan Baez sang ved Newport-festivalen i 1959 og indspillede sin første plade i 1960. Hun  fik et gennembrud sammen med den ny folkemusikbølge, der søgte og fandt nye veje for musik med mening og politiske budskaber, og blev en af dens frontfigurer.

Musikalske inspirationer fra barndommen og ungdommen var Pete Seeger, Odetta og Marian Anderson. Fra datidens skabende folkemusikscene i New York sprang hun ind i tidens politiske massebevægelser.

Hun sang til borgerrettighedsbevægelsen og Martin Luther Kings March til Washington i 1963, hun sang ved talrige demonstrationer mod Vietnamkrigen og blev arresteret sammen med andre aktivister i en protest mod indkaldelse af soldater krigen i 1967. Hun sad en måned i fængsel for en tilsvarende ‘forbrydelse’.

Livet igennem har hun givet stemme til kampen for fred og sociale fremskridt, for humanisme, mangfoldighed og tolerance.

Hendes indflydelse på folkemusikken og den progressive musiks udvikling har været enorm. Pigen med den høje, klare og distinkte stemme blev efterlignet ikke bare i USA.

Joan_Baez_Hamburg_1973

Joan Baez i Hamborg 1973

Hun var progressiv middelklasse, intellektuel, internationalt orienteret og var  – med sangere som Janis Joplin, Etta James og Aretha Franklin som andre poler – med til at placere kvinderne i den folkelige musiks forgrund.

Endnu i dag inspirerer hun ikke mindst kvindelige sangere og sangskrivere af nye generationer.

Vigtigt at nævne er hendes samarbejde med Bob Dylan, der også bliver 75 i år. Det var med til at løfte begges navn ud over verden.

Joan Baez er stadig i fuld aktivitet. For et par år siden sang hun for Occupy Wall Street bevægelsen. 75 året markeres med en turne, som starter med en stor hyldestkoncert i New York den 27. januar

Se
Joan Baez Celebrating 75th Birthday with Jackson Browne, Emmylou Harris, Indigo Girls and More

– Hvis folk skal komme etiketter på mig, så vil jeg foretrække at den første bliver ’menneske’, den anden ’fredsforkæmper’ og den tredie ’folkesanger’, sagde hun engang i et interview.

Hun er en af de store.


Se mere på

Joan Baez Officiel hjemmeside

Hendes officielle tidslinje, der ikke mindst fokuserer på hendes politiske aktivisme
Joan Baez Chronology

 Se også

’68 døde i 2012
KPnet 8. juni 2012

 

KPnet 9 januar 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater