Asocial finanslov bygger på klapjagt af kontanthjælpsmodtagere, asylansøgere og unge

_IGP9232_lille

Trods massive protester fra nogle af de ramte – uden fagtoppen – gennemføres EU-planlagte nedskæringer

Venstres arbejdsgiverregering har sammen med blå blok sat det sidste punktum på en helt igennem asocial og uanstændig finanslov. Som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) selv arrogant fremhævede, så betyder den nye finanslov bedre vilkår for erhvervslivet, de rige, bolig- og bilejere, mens den del af befolkningen der har mindst, skal betale.

Finansloven bygger oven på de sidste dages forlig med klapjagt på kontanthjælpsmodtagere, asylansøgere og unge.

Klapjagt på kontanthjælpsmodtagere
Kontanthjælpsmodtageres ret til offentlige ydelser og ferie begrænses med kontanthjælpsloftet. De skal samtidig opfylde et krav om 225 timers arbejde om året for beholde kontanthjælpen. Hvilket er særligt kynisk, al den stund at mennesker er på kontanthjælp enten fordi de ikke er i stand til at arbejde eller fordi der ikke findes arbejde at få.

Arbejdergiver-(aka beskæftigelses-) ministeren har da også gjort helt klart, at klapjagten egentlige mål er, at yderligere 85.000 mennesker skal smides ud af offentlige ydelser for at overholde EU’s krav til offentlige budgetter.

Klapjagt på asylmodtagere: Politistatsmetoder
Regeringen fremhæver selv, at finanslovsforliget hviler tungt på klapjagten på asylansøgere og flygtninge. Uden nogen form for offentlig debat, for slet ikke nævne demokratisk debat, gennemførte en forligskreds med blå blok og socialdemokratiet 34 stramninger af et omfang og karakter, der ikke er set siden Danmark var besat under2. verdenskrig.

Kerneprincipper som kendetegner en retsstat er suspenderet for en gruppe mennesker i samfundet. Politiet kan nu egenhændig fængsle asylansøgere og udviste på ubestemt tid, uden at sagen kommer for en dommer.

Historisk har vi set, hvad der kan ske når først staten tilsidesætter det for en gruppe, så følger andre grupper efter en for en. Det er politistatsmetoder.

Derudover er der vedtaget 33 andre stramninger i dette kyniske forlig.

Politi frem for uddannelse
Også politiforliget hviler på finansloven. Mere politi med åbninger for udlicitering af opgaver til private vagtværn med politimæssige beføjelser betales med nedskæringer på gymnasier, uddannelser og de unge.

Fremtiden skal ikke være flere bedre uddannede unge – men flere dårligere uddannet betjente og private sikkerhedsvagter uden offentlig kontrol.

Socialt trofæ
Sundheds-og ældremilliarder bruges igen i forsøget på at få alt dette til at glide ned. Det er Dansk Folkeparties sociale fjer i hatten, der skal afstive deres images som velfærdsparti og den lille mands beskytter.

Hvor mange gange kan skiftende regeringer komme med den samme ældremilliard? Den var også DFs trofæ under Thornings SR-regering.

Der følger ingen garantier med om at regioner og kommuner virkelig bruger disse sundheds-og ældrekroner til det, de var lovet. Alle fralægger sig ansvar, og patienter, ældre og pårørende er lige vidt eller lige skidt.

LO og FTT’s toppen store strategi om at være DF med i at bruge et såkaldt ”velfærdsflertal” har ikke uventet spillet helt fallit. Den har fungeret som en dårlig undskyldning og været med at afholde fagbevægelsen fra at sige fra og mobilisere en kamp mod denne skadelige politik. Fagtoppens rolle har været helt igennem rådden-.

Finansloven og den forlig er dybt asociale. Der må gøre en særlig indsats for at samle alle kræfter mod hvert enkelt forlig og mod den samlede pakke af fattigdoms og utryghedspolitik.

 

Se også

Asylansøgere ud i kulden
KPnet 13. november 2015

Moderne nedskæringer: Flere på kontanthjælp og mere fattigdom
KPnet 2. november 2015

Milliard-nedskæringerne på uddannelserne skal tages af bordet
KPnet 27. oktober 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater