Total opgiver skifergasboring i Dybvad: Sejr for modstanden og for miljøet

 

 

Det franske olieselskab Total lukker nu boringen i Dybvad i Vendsyssel. Angiveligt fordi profitten ved en udvinding vil være for lille. En sejr for aktivisterne og til stor gavn for grundvand og miljø

 

I Dybvad har aktivisterne for nylig fejret 1 årsdagen for deres udholdenhed i lejren Total Protest og kan nu fejre lukningen af boringerne.

Der mangler dog stadig en principbeslutning om stop for skifergas i Danmark. Total har stadig mulighed for at genoptage udvindingen, koncessionerne vil ikke blive inddraget, meddeler regeringen.
Protest og forbud i Europa mod udvinding af skifergas

Modstanden mod den farlige fracking er stor i mange europæiske lande og Frankrig, Bulgarien og Nederlandene har vedtaget forbud mod fracking. Skotland og Wales har vedtaget midlertidige forbud.

I Tyskland er fracking tilladt, men protester har betydet at der er vedtaget en lov, der sætter begrænsende regler for fracking. Udvinding er dog tilladt i lag der ligger dybere end 3000 m og udenfor områder med drikkevandboringer og beskyttede naturområder.

Loven er kun vedtaget for en periode på 5 år og tillader boringer under særlige omstændigheder, så ikke meget garanti at hente der.

Bliver handels- og investeringsaftalen TTIP en realitet vil firmaernes ‘ret’ til fracking på trods af national lovgivning uden tvivl være en af de ting, der vil kunne kræves og på baggrund af aftalen.

Udover Danmark er der blevet lavet prøveboringer i Polen og Storbritannien, hvor satsningen har været stor. EU skulle ind i kampen om energiressourcerne og frigøre sig fra den russiske gas.

Men en kombination af protester og for lille profit har drevet firmaer som Caudrilla, Exxon Mobil, Chevron og Total ud af Storbritannien, Polen og nu Danmark.


Foto: Bloomberg


Skifergas i Danmark?

Døren står åben og udvindingen kan genoptages, hvis gasmarkedet ændrer sig og den komplicerede udvinding viser tegn på at give en profit som firmaerne finder stor nok.

Henrik Nicolaisen, der er talsperson for Total i Danmark udtalte 17. august til Nordjyske:

– Der bliver altså ikke tale om nogen form for fracking ved Dybvad. Men det betyder ikke at vi helt har opgivet jagten på Skifergas i Vendsyssel. Nu går vi i tænkeboks og overvejer næste skridt.

Det midlertidige stop for nye ansøgninger opretholdes indtil videre, men er netop kun ‘midlertidigt’.

Der må indføres et totalt stop og skifergasudvinding i Danmark bør forbydes og alle koncessioner inddrages.


Total protest

Facebookside for protestlejren

Se video fra Camp Total ved 1-årsdagen for lejren:

Camp TOTAL Protest ved Dybvad i Vendsyssel

Skifergas nej tak

Læs også

Skifergas nej tak
Oktober Radio 29. august 2014

Regeringens udemokratiske taktik: Skifergas sniges ind
Netavisen 9. juli 2014

USA og EU: Pres på for flere fossile brændstoffer
Netavisen 25. juni 2014

Netavisen 18. august 2015

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne