Enhedslisten nu uden illusioner – men med samme politik

Valgkommentar

Af Kommunistisk Politik

2011:

Enhedslisten  ’ vil holde Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal fast på deres valgløfter, så en ny, rød regering faktisk fører en ny rød politik’ –

Politisk ordfører Johannes Schmidt Nielsen i Ritzau-citat den 26. august 2011.


2015:

Enhedslisten: Vi går til valg uden illusioner’

I dag står valget mellem Thorning, som vil føre nyliberalistisk politik, og Lars Løkke, som vil føre en endnu hårdere nyliberalistisk politik

Interview med Johanne Schmidt Nielsen, Dagbladet Arbejderen 27. maj 2015

Enhedslisten er – som det fremgår af ovenstående to citater – blevet klogere og har tabt de illusioner, partiet gik til valg med sidste gang og udbredte over det hele: At en regering anført af Helle Thorning-Schmidt ville føre en ny politik og en rød politik.  

Næsten fire år i rollen som støtteparti og garant for først en SRSF-regering og derefter en SR-regering  har vist, at dette ikke var andet end en illusion, og nu går Enhedslisten til valg uden illusioner.

Til gengæld går partiet til valg med nøjagtig samme politik og i håb om at få nøjagtig samme rolle – som støtteparti for en ny Thorning-regering.

Illusionstabet har ingen politiske konsekvenser. Argumentationen lægges lidt om – fra retorikken om at Enhedslisten ville være en ‘garani for en ny politik’ til at Løkke er værre end Thorning, og en socialdemokratisk ledet regering er ’det mindste onde’.

Det er ren socialdemokratisme. Det er faktisk socialdemokraternes egen argumentation for at vælge dem frem for Løkke. Deres alibi for forbrydelserne.

Enhedslistens opfordrer til at stemme på liste Ø og ’styrke venstrefløjen’. Det  har valgt rollen som støtteparti for en S-regering uanset hvad.

Nu skal der i stedet ’kæmpes’ for konkrete enkeltsager på basis af et pres uden for folketinget. Johanne Scmidt Nielsen taler ikke længere om en ny politik, og slet ikke en rød politik eller et socialistisk perspektiv:

– Hvis vi skal have politiske ændringer igennem, kræver det også et pres udenfor Folketinget, ikke mindst fra fagforeningernes side. Det gælder ikke mindst, hvis vi skal have forbedringer af dagpengereglerne igennem. Der er brug for et massivt pres udenfor Christiansborgs tykke mure i en situation, hvor både Thorning og Løkke siger, at dagpengeændringer ikke må koste en krone

Det er både illusionsskabende og perspektivløst. Det er en taktik og politik for at forevige det nyliberale to-blok-system. Klassisk reformisme.

Men en anden politik for venstrekræfterne er helt klart mulig.  Overalt i EU-landene er der stærke tendenser til et opgør med det faktisk to-parti-system af enten en borgerlig eller en socialdemokratisk (socialistisk) ledet regering, der fører samme EU-politik igennem.

Det sås i det kriseramte Grækenland, hvor  venstrefløjskoalitionen Syriza satte dem begge på porten i en jordskredssejr. Det samme ser ud til at gentage sig i Spanien, hvor de to regeringsalternativer får mindre end 50 pct af stemmerne tilsammen, og Syrizas søsterparti Podemos stormer frem.

Faktisk er disse partier også Enhedslistens søsterpartier. De er alle med i sammenslutningen af en række europæiske venstrefløjspartier  med hovedsæde i EU-parlamentet – Europæisk Venstreparti.

Der kan siges meget om det spanske og græske parti. Men at det er muligt at arbejde for et alternativ,  også et parlamentarisk alternativ, til både ’rød’ og blå blok – det er ubestrideligt.

Det vil Enhedslisten imidlertid ikke. Det er tilfreds med at være støtteparti – ’uden illusioner’.

Se også

APK: Sæt krigsfly  og social genopretning på dagsordenen!
Netavisen 27. maj 2014

Netavisen 28. maj 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater