Topnazisten og terroristen Søren Kam død uden at blive stillet til regnskab


Den ustraffede morder,  krigsforbryder og højt dekorerede nazist Søren Kam er død  som 93-årig i Kempten, Tyskland den 21. marts.


Forbud NU mod alle facistiske og nazistiske organisationer!

SS-officeren Søren Kam, der er kaldt ’Danmarks værste terrorist’,  blev aldrig stillet til regnskab  for sine forbrydelser under 2. verdenskrig. Hverken dem i Danmark eller på Østfronten. Han afsvor sig aldrig sine nazistiske holdninger eller gerninger, men virkede i efterkrigstiden aktivt  for at genoplive den slagne nazisme.

Kam var født i København i 1921, meldte sig frivilligt til SS i 1940, og blev uddannet på SS-Junkerskolen i Bad Tölz, før han blev sendt til østfronten i  5. SS-Panzer-Division Wiking.

Fra 1943 huserede han i Danmark. Det var ham, der tog initiativ til at oprette de  nazistiske ’dødspatruljer’ (Schalburg-korpset) på baggrund af en ordre fra besættelsesmagtens chef Werner Best om at lave ’modterror’. Han skal også have deltaget i forberedelsen af den tyske aktion mod de danske jøder den 1.-2. oktober samme år.

Den 29. august likviderede han sammen med to andre nazister BTs tidligere chefredaktør Carl-Henrik Clemmensen. Af de to medgerningsmænd blev den ene dømt og henrettet efter krigen, mens den anden forsvandt sporløst.

Søren Kam deltog senere i nye kampe på Østfronten under de tyske troppers tilbagetrækning gennem østeuropa for den røde hærs slag. Så sent som 7. februar 1945 blev han personligt dekoreret af sin Führer Adolph Hitler.

Efter krigen fik Kam  tysk statsborgerskab og blev omfattet af det vesttyske amnesti for nazi krigsforbrydelser. Han  levede trygt i sikkerhed i Bayern på trods af en EU-arrestordre og gentagne danske begæringer om udlevering. Hans sag nåede flere gange gennem årene frem til  tyske domstole – og blev hver gang droppet igen.

Tyskland udleverede aldrig den dekorerede nazist.  Ved sin død var Søren Kam stadig på Simon Wiesenthal Centrets  liste over de 10 mest eftersøgte krigsforbrydere fra nazitiden.

Foreningen  Aktive Modstandsfolk – af veteraner fra modstandskampen under besættelsen – spillede en meget aktiv rolle for at få Søren Kam udleveret og en retssag gennemført ved en dansk domstol. Den kunne have fastlagt nye detaljer i hans virksomhed under besættelsen og straffet ham for den. Sidst tampen brændte,  og han seriøst risikerede at blive stillet for en dansk domstol .  var i 2006, men sagen blev afvist som forældet  ved en tysk instans.

Det officielle Danmark og skiftende regeringer og deres justitsministre udviste ingen større interesse for at få Kam-sagen bragt til afslutning og insisterede ikke på at han skulle udleveres til retsforfølgelse.

Aktive Modstandsfolk og deres formand Frede Klitgård har anklaget navngivne ministre og andre for at være ’nazismens nyttige idioter’ i bladet Håndslag og på hjemmesiden No Nazis.

Her kan man blandt andet læse journalisten Erik Høegh-Sørensens gennemgang af Kam-sagen

Danmarks værste terrorist

Søren Kam er død, men Søren Kam sagen med alle dens aspekter er ikke slut. Den hører til de sorte kapitler både i besættelsestidens og efterkrigstidens historie.


Se også fra Kommunistisk Politik

Påmindelse til krigsforbrydere
Leder, Kommunistisk Politik 18, 2006

Krigsforbrydere slipper man da fri!

Kommunistisk Politik 4, 2007

Sagen der ikke vil forsvinde: Hvorfor Danmarks værste terrorist aldrig er straffet
Netavisen 27. august 2013


Netavisen 31. marts 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater