Håndslag -Tidsskriftet mod fascisme og krig – Nyt nummer udkommet

Det antifascistiske tidsskrift Håndslag, der er udkommet i 39 år, har netop udsendt årets første nummer. Som altid indeholder bladet artikler om modstandsbevægelsen erfaringer og kamp, ligesom bladet behandler den antifascistiske kamp i dag.

»Aldrig mere!« – Lyder overskriften på en af artiklerne i det nye nummer. Sloganet »Aldrig mere«, i betydningen aldrig mere et Holocaust, bliver groft misbrugt og tilpasset mindet de aktuelle geopolitiske motiver. På det seneste har politikere og medier gentagne gange dannet en forbindelse mellem mindet om Holocaust og ubetinget solidaritet med Israels handlinger i Gazastriben. Og i Nordrhein-Westfalen, Tyskland f.ex. føres der for øjeblikket en fordrejet »Aldrig mere nu«-kampagne, der støttes bl.a. af Bayer-koncernen, efterfølgeren til IG Farben, som oprettede sin egen koncentrationslejr i Auschwitz for at holde fangerne i arbejde, indtil de var døde.

Men at fylde sloganet »Aldrig mere« med indhold betyder at stikke fingeren i såret og bekæmpe ikke bare fascismen her og nu, hvor den vinder styrke, men også dens rødder og det system, der bliver ved med at producere den.

Den ed, som de overlevende aflagde ved befrielsen af Buchenwald, er stadig en konkret mission den dag i dag: »Tilintetgørelsen af nazismen og dens rødder er vores slogan. Opbygningen af en ny verden med fred og frihed er vores mål.«

I det hele taget behandles den generelle højredrejning i Europa i flere artikler.

Du kan også læse om Norge besættelse og modstandskamp, herunder eller især omkring de røde partisaner i Finnmarken, hvis betydningsfulde indsats i modstandskampen aldrig rigtig er blevet anerkendt. De var jo kommunister! Den cocktail gik ikke i den kolde krig. Så disse frihedskæmperes blev mistænkeliggjort og glemt i årtier – nu tilhørte de den nye fjende – Sovjetunionen.

Det skal tilføjes, at Den Røde Hær og altså Sovjetunionen befriede hele Finnmarken og Nord Norge så tidligt som i oktober 1944.

Bag om De hvide Busser er et tredje tema, der behandles i bladet. Sverige havde god brug for et symbol på svensk humanitet og næstekærlighed. De Hvide Busser blev en lejlighed til at sløre billedet af det Sverige, som langt ind i krigen nærmest var allieret med diktator Hitlers Tyskland og samarbejdede med det på mange områder. Tag ikke fejl. For de hjembragte fanger var det en skøn befrielse fra pinsler, sult og savn, og de var naturligvis opfyldt af dyb taknemmelighed for den mirakuløse redning, men der var også en bagside.

Det og meget mere –  herunder om antikrigskampen, om NATO og vesten oprustning og om de palæstinensiske modstandsorganisationers kamp mod Israels folkemord kan – læses i Håndslag 1/2024.

På Håndslags hjemmeside kan du for øvrigt læse tidligere numre af bladet i PDF-format.

Håndslag hjemmeside – Læs her

Tegn abonnement på Håndslag 4 numre årligt 150,- kr. her eller skriv til Håndslag mail: haandslag@gmail.com. I løssalg er prisen for bladet 30,- kr.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater