Kvindekamp i Brasilien: Landarbejdere besætter GMO-produktion

Mens 1000 kvindelige landsarbejdere organiseret i De brasilianske jordløse bønders bevægelse (MST) ryddede væksthusene hos firmaet Suzano/Futuraog og destruerede deres genmodificerede eukalyptustræer, afbrød 300 bønder fra organisationen Via Campesina et møde i Den nationale biotek komite (CTNBio) og forhindrede en afsteming om godkendelse af genmodificerede eucalyptustræer i Brasilien.

 De genmodificerede forsøgsplanter væltes ned fra bordene i gartneriet

Aktionen fik umiddelbart stoppet godkendelsen og forhindret af beslutningen om den nye GM-produktion kunne gennemføres i det skjulte.

Hvis produktionen sættes i gang vil det have en række konsekvenser. Brasiliens store honningproduktion vil blive forurenet med genmodificeret materiale

Et andet problem er vandforbruget. Eukalyptusproduktionen er allerede skyld i tørke i flere områder. Et almindeligt træ bruger 30 liter om dagen, mens det genmodificerede vil bruge endnu mere. Dets væksthastighed er øget, så hvor et træ normat kan høstets efter 7 år kan de genmodificerede høster når de er 5 år gamle, og det kræver både mere vand og mere næring.

Endelig følger der et enormt forbrug af sprøjtegift med GM-produktionerne

I de seneste år er også træer kommet i bioteknikernes søgelys og flere træarter har fået ændret egenskaber gennem genmodificering. Risikoen for forurening til naturen og andre træarter anses for at være et stort og endnu alvorligere problem end for andre afgrøder. Nok fordi træet har en meget længere levetid end f.eks. korn og soja.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne