Minsk2 “freds”aftalen om Ukraine: Vestens forsøg på kontrol

Situationen i Ukraine udvikler sig ikke som USA og EU havde ønsket. Modstanden mod Kiev-regeringen og den vestlige overtagelse af landet er stærk i de østlige områder og regimet i Ukraine er i dyb krise og opløsning på alle fronter. Denne situation har bragt EU til forhandlingsbordet med ønsket om en våbenhvile. MInsk2 aftalen løser dog på ingen måde konflikten.

EU kæmper for magten over Ukraine og fastholdelsen af frihandels- og associeringsaftalen med landet og den franske præsident Hollande udtrykte efter aftalen Minsk2 sin lettelse over våbenstilstanden, der skal træde i kraft d. 15. februar ved midnat.

Aftalen er ikke underskrevet af dem der har forhandlet den. Hverken den ukrainske regering eller Merkel, Hollande eller Putin har skrevet under. Alene ledere af selvstyreregionerne i Donetsk og Lugansk, en repræsentant for OSCE og den tidligere præsident for Ukraine, Viktor Kuchma og den russiske ambassadør i Kiev har skrevet under.

Aftalen indeholder en våbenhvile, der først og fremmest vil være til fordel for Kiev-regeringen og Vesten, men ingen løsninger på konfilkten. Aftalen indeholder bl.a. en vedtagelse af, at tunge våben skal trækkes tilbage. Dette var også en del af de første Minsk aftale i september, men blev ikke efterlevet af regeringen.

Det er desuden en del af aftalen, at Ukraines parlament i 2015 skal vedtage en forfatningsændring, med en vis demokratisering af forholdene med en såkaldt decentralisering – ikke selvstyre – og efter lokale valg i Donetsk og Lugansk regionerne skal grænsen mod Rusland kontrolleres af ukrainsk militær.

Også gennemførelsen af denne del af aftalen virker usikker. Der er ikke nogen form for garanti for, at der sker en demokratisering i Ukraine eller at våbenhvilen og de øvrige punkter overholdes, der desuden indeholder forudsætninger, der ikke er acceptable for selvstyrerepublikkerne.

Desuden handler de nazistiske militsgrupper uden kontrol fra den ukrainske regerings side og vil næppe underordne sig en aftale.

USA’s plan om at sende træningstropper til Ukraine i marts berøres ikke i aftalen og heller ikke truslen fra USA om at sende dødbringende våben til Kiev-regeringen. Det eneste konkrete, der står tilbage i forhold til aftalen er en våbenhvile, som ikke til fordel for Donetsk og Lugansk, der er i fremgang.

Situationen i Ukraine

På den ukrainske regerings side er hæren i oplæsning med soldater der deserterer, ligesom det økonomiske kaos i landet skaber fattigdom og modstand mod regimet.

Tidligere støtter af styret i Kiev falder fra, og der har været protester også i det vestlige Ukraine mod krigen og mod indrullering i hæren. Soldater deserterer og ukrainere flygter til Rusland og Hviderusland.

For den almindelige befolkning betales krisen, gældsætningen til Vesten og krigen med en kæmpemæssig inflation og stærkt forringede levevilkår.

Forholdene står i grel modsætning til den rigdom som EU’s venner, de ukrainske oligarker samler i den nuværende situation af krise og krig. En af dem er Igor Kolomoisky, der er sponsor for Dnipr Battalion, en af de paramilitære bander, hvis styrker bærer nazisymboler og kæmper mod ukrainerne i øst.

Kolomoisky har dobbelt ukrainsk – israelsk statsborgerskab og er en af dem der har tjent millioner på kuppet i UKraine, bl.a. gennem salg af ubrugelige ‘skudsikre’ veste til hæren. Veste der overhovedet ikke var skudsikre, og som har kostet mange menneskeliv på slagmarken.

8 måneders krig mod landets egen befolkning i de østlige regioner – mod de ukrainere som styret betegner som ‘undermennesker og terroister’ – har krævet uhyrligt mange døde på begge sider. I øjeblikket meldes det, at mænd helt op til 60-årsalderen indskrives til hæren!

Kiev regeringen vinder ikke frem i deres krig mod oprørerne i øst og har allerede fyret 3 forsvarsministre. I følge artiklen af Finian Cunningham går der rygter om risikoen for et nyt politisk kup, denne gang mod Poroshenko, gennemført af The Right Sector og andre nazistiske grupper.

Artikler om Minsk2 aftalen

Ceasefire May Spare Poroshenko From Knives Out in Kiev
Af Finian Cunningham – Information Clearing House

The Minsk “Agreement”
Af Alexander Mercouris – Information Clearing House

The Minsk Peace Deal: Farce Or Sellout?
Af Paul Craig Roberts – Global Research

Læs også

Netavisen 13. februar 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne