Politiske stramninger efter Charlie Hebdo: Som at sætte ild til en tør høstak

Hvis PET har behov for flere ressourcer, så skal de selvfølgelig have det”, udtaler Mette Frederiksen til DR Nyheder. En række tiltag i retning af mere kontrol og overvågning af befolkningen er kommet på bordet i hurtigt tempo og søndag mødtes med justitsministre fra udvalgte EU-lande og USA i Paris for at diskutere den fortsatte ‘krig mod terror’. For Frankrig meldte Hollande en mere afventende holdning ud i forhold til stramninger og styrkelse af efterretningsvæsenet.


50 statsledere mødes i Paris og drøfter optrapning af USA’s og EU’s ‘krig mod terror’

Vi befinder os i disse dage i en form for undtagelsestilstand skabt af attentatet mod Charlie Hebdo. Der manes til nationalt sammenhold og retfærdiggørelse af krigen i Mellemøsten og fortsat ‘krig mod terror’.

Som at sætte ild på en tør høstak kom reaktionerne prompte. I weekenden mødtes regeringsledere fra EU og USA i Frankrig i et massivt felttog i retning af mere politistat og satte sig samtidig i spidsen for en millionstor demonstration. Som i en krigssituation, hvor nationen er under angreb forsøger de at gøre udviklingen i retning af politistaten til en fælles og folkelig interesse.

Herhjemme har diverse konkrete forslag til skærpet kontrol i retning af mere politistat ligget klar i skufferne og kan nu hives frem. Forslag der både retter sig mod overvågning af befolkningen i bred forstand og mod en oppiskning af mistænkeliggørelsen af ‘fremmede’. Nogle af dem var allerede var lanceret før attentatet på Charlie Hebdo, men man satser nu tydeligvis på at harmen over det der er sket, skal skabe opbakning til de nye stramninger.

Der lægges op til nye beføjelser til overvågning og kontrol på trods af, at sagen om Charlie Hebdo netop så tydeligt demonstrerer, at brugen af overvågning ikke betyder at attentater forhindres. Det er oplyst, at efterretningsvæsenet kendte til og fulgte de formodede gerningsmænd. Det stoppede ikke angrebet.

Der skal flere penge til PET”

”Jeg mener ikke, at der kan være to meninger om den her sag. Hvis PET har behov for flere ressourcer, så skal de selvfølgelig have det” udtaler Mette Frederiksen til DR. Hun beskriver truslen mod Danmark som skærpet og den skal nu opfattes som ‘generel’.

Propaganda for krig

Krigsminister Wammen udtaler, at Danmark ikke ryster på hånden. Næven er allerede knyttet gennem krigen mod IS, hvor Danmark er ”med i forreste linje”. Krigsdeltagelsen får et skud ekstra på propagandafronten.

Masseovervågning af kommunikation

Den såkaldte sessionslogning blev afskaffet sidste år, men vender nu tilbage, endda i en skærpet udgave. Dette forslag har været under udarbejdelse et stykke tid.

Dokumenter fra Rigspolitiet der blev offentliggjort torsdag afslører et forslag, der vil betyde, at der nu ikke alene skal logges oplysninger om mobiltelefonens lokation, når vi fører samtaler, men også når telefonen blot er i kontakt med internettet.

Vores færden og kontakter vil således kunne klarlægges fuldt ud, så længe vi har en mobiltelefon med os. Hvis disse oplysninger sammenholdes med andres, kan netværk mellem mennesker kortlægges og efterretningsvæsenets registrering af politisk aktivitet gøres meget effektiv. (Information d 10. januar).

EU-domstolen afsagde sidste år en dom, der underkendte logningsdirektivet ud fra hensynet til ”respekt for borgernes privatliv”, men da regeringen i 2014 droppede lognings bestemmelsen var det dog ikke ud fra dette hensyn, begrundelsen var, at metoden var upraktisk.

Flere beføjelser til PET

Justitsminister Mette Frederiksen åbner også for, at efterretningsvæsenet kan gives nye og udvidede beføjelser. Hun nævner mere overvågning af internettet og administrativ fratagelse af danske statsborgeres pas og hun stiller i det hele taget spørgsmålstegn ved, om PETs redskaber er effektive nok.

Forslaget om at tage passet fra danske statsborgere, der er under mistanke for at rejse ud af landet for at tilslutte sig terrororganisationer, er af ældre dato og fremlægges d. 16. januar i Folketinget.

I følge forslaget bliver det politiet, der skal ”vurdere” hvornår og hvem der skal have frataget deres pas.
Dette kan f.eks. ske efter ytringer på de sociale medier!

Krigen mod terror, der blev indvarslet efter 11. september 2001, har betydet en række skærpelser af kontrol med den almindelige befolkning. I Danmark gennem de to terrorpakker der blev vedtaget i 2002 0g i 2006 og i 2009 blev Lømmelpakken vedtaget for at kunne bekæmpe protester ved klimatopmøde i København, men er fastholdt trods Socialdemokraternes valgløfter.

PET’s bemanding er fordoblet i perioden og tilført 2,3 milliarder kroner til ekstra beredskab mod ‘terror’.

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere chef i PET udtaler til Information om en eventuel merbevilling til PET:

”…Jeg har svært ved at se, hvad pokker forskellen er i dag. Selvfølgelig ser vi det nu massivt i Frankrig, men faktisk har vi ligget på et højt trusselsniveau gennem lang tid”.


Mødet i Paris
og mere end en million mennesker i demonstration

Der er ikke kommet konkrete oplysninger ud om statsledernes diskussion og de ledende kræfters planer i forhold til den fortsatte og optrappede ‘krig mod terror’. Mette Frederiksen udtalte efter mødet, at det vigtigste resultat var, at man enedes om et større samarbejde fremover. Her kan vi formentlig vente et større pres i retning af tilslutning til et fælles EU-politi og opgivelsen af Danmarks retsundtagelse.

I eftermiddag gik en kæmpemæssig demonstration gennem Paris gader i solidaritet med de dræbte på Charlie Hebdo og for ytringsfrihed.
Præsident Hollande manede til ‘national enhed’ og den helt store og klasseløse forbrødring mod ‘terror’.

Stop dansk krigsdeltagelse og fremmedhetz

De nye tiltag i retning af politistat der er på vej sker først og fremmest ud fra et ønske om politisk kontrol med den brede befolkning, mens optrapningen af volden, krigen og hetzen mod muslimske befolkningsgrupper og lande kun vil betyde en evig voldsspiral uden ende.

Derimod ville et stop for Danmarks deltagelse i USA’s krige, en human modtagelse og behandling af flygtninge og stop for muslimhetzen være et godt skridt henimod et ‘sænket trusselsniveau’.

I den nuværende situation, er der ikke brug for “national enhed” med krigsmagerne eller mere overvågning og mistænkeliggørelse, men enhed i kampen mod krigpolitikken, splittelsen og udviklingen i retning af politistat – for solidaritet mellem folkene.


Paris d. 11. januar 2015. Foto: Revolution News

 

Læs mere her

Om lømmelpakken:

Politistatslov mod aktivisme, passiv modstand og civil ulydighed vedtaget
Netavisen 27. november 2009

Terrorpakken
Wikipedia

Nej til naivitet, terror og politistat
KPnetBlogs 10. januar 2015
Af Henning Paaske Jensen

Terror Nej! Terrorkrig Nej! Militarisering og politistat Nej!
KPnetBlogs 9. januar 2015
Af Klaus Riis

Hverken terror eller politistat: EU-politikerne fisker i rørte vande
Netavisen 10. januar 2015

Politistat på dagsordenen: License to kill
Netavisen 9. januar 2015
Leder i Håndslag 1/2015

Attentat mod Charlie Hebdo: Hvorfor terror?
Netavisen 8. januar 2015

Tema:

UNDERTRYKKELSE I TERRORBEKÆMPELSENS NAVN
Netavisen 2001

 

Netavisen 12. januar 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater