EU’s nye handelskommissær: Sådan stopper vi modstanden mod TTIP

 

At EU-systemet spekulerer i hvilke taktiske skridt de skal tage, for at undertrykke og aflede EU-modstanden, er ingen overraskelse. I forhold til at få deres transatlantiske handelsaftale TTIP igennem med USA er der tidligere blevet lækket papirer, der har afsløret en del af deres strategi for at bearbejde opinionen. Deres afledningsfælde om, at kun dele af aftalen er farlig, er nu også dokumenteret.


Cecilia Malmstrøm EU’s kommende handelskommisær har et forslag

Det kan ikke undre, at man bevidst forsøger at få modstanderne til at hoppe i den afledningsfælde det er kun at rette modstanden mod investor garantien, den mekanisme der giver virksomheder ret til at sagsøge et land, hvis firmaets profit er truet (ISDS-mekanismen). Og nu er taktikken også blevet dokumenteret.

Det kom fornylig frem, at Jean-Claude Juncker, der snart tiltræder som formand for EU-komissionen overvejer at droppe ISDS efter det store pres, der har været imod den i EU-landene.

Et notat til generaldirektoratet for handel fra EU’s tiltrædende handelskommissær, Cecilia Malmström er nu blevet lækket, og det beskriver meget klart det taktiske spil.

Cecilia Malmström skriver, at det at droppe ISDS vil ”være det stærkeste redskab til at imødegå anti-TTIP-kampagnen, starte en ny form for kommunikation og vise, at Kommissionen lytter til offentligheden”.

De satser på den måde på at kunne redde aftalen og dets centrale indhold, som vil bestå også uden denne mekanisme.

Alt hvad de ledende forhandlere måtte ønske at lave aftaler om kan stadig forhandles helt udenfor demokratisk kontrol. Det vil være de multinationales ønsker der styrer disse forhandlinger, så industriens stemme og krav skal nok blive hørt, også uden muligheden for at føre retssager.

Desuden vil der blive nedsat et råd, hvor industrien skal forhåndsgodkende lovgivningen indenfor hele det transatlantiske marked – dvs reelt overtage den øverste kontrol over landenes nationale lovgivning – endnu mere effektivt, skjult og ensidigt end det allerede sker i EU-systemet.

Endeligt vil det overhovedet ikke være umuligt for virksomheder at sagsøge et land, hvis de skulle ønske det. De kan gøre det under WTO-systemet eller gennem handelsaftalen melem EU og Canada, hvor ISDS sandsynligvis ikke bliver taget ud af aftalen. Det kræver kun en postadresse i Canada for at sikre et firma denne mulighed.

Modstanden mod TTIP må rette sin protest mod TTIP-aftalen i sin helhed og ikke foregøgle nogen, at der er fred og ingen fare, hvis bare vi slipper af med investor rettighederne.
Læs mere i temaet:

Alt skal privatiseres og under de multinationales kontrol
Sig NEJ til handelsaftalerne TTIP, CETA og TISA

Netavisen 31. oktober 2014

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater