Global lønkamp mod voksende ulighed og nedskæringspolitik


Titusinder af briter gik på gaden lørdag med krav om højere løn og stop for nedkæringspolitikken.  I USA protesterer butiksansatte over hele landet med krav om en mindsteløn på 15 dollars i timen.  Uligheden er eksploderet i alle kapitalistiske lande
.


‘Britain needs a pay rise’: Demo i London 18. oktober 2014

Mere end hundrede tusinde  demonstrerede i London i lørdags i en protest indkaldt af TUC, det britiske LO, under parolen ’Briterne har brug for lønforhøjelse’.

Sygeplejersker, lærere, brandfolk, rengøringsarbejdere, pensionister blæste i medbragte fløjter under bannere og balloner, der krævede stop for de offentlige nedskæringer og højere løn. Blandt de protesterende var også dem, der gør rent i parlamentet og regeringskontorerne.

Se billedserie her

Harmen over voksende ulighed og  forringede levevilkår har udløst stadig stærkere protester og arbejdskampe. I mandags strejkede en halv million sundhedsarbejdere i protest – for første gang i 32 år.

Krisen har givet millioner af briter en tilværelse under den  officielle fattigdomsgrænse. Hver femte arbejder får ikke en løn, der er tilstrækkelig til at holde dem over den. 6.1 millioner briter i ’arbejdende familier’ lever i dag under fattigdomsgrænsen.

Valget mellem mad, varme og medicin er blevet et regulært  valg i dagligdagen – som det er for kontanthjælpmodtagere i Danmark.

Almindelige arbejdere har oplevet et direkte lønfald siden 2008 og tjener omkring 40 pund mindre om ugen end dengang. En britisk topchef  tjener til gengæld 145 gange så meget som den gennemsnitlige lønmodtager mod ’bare’ 45 gange så meget i 1998.

Ifølge TUC er det ikke mindst det ny ’grå’ arbejdsmarked, der er blevet udviklet, som har medført det voldsomme reallønsfald – altså i stedet for regulært arbejde  er der mange vikarjobs, ansættelser uden rettigheder, og mange ’selvstændige’ der reelt er lønslaver uden ordnede forhold.

Det er verden over de arbejdende i almindelighed, der har betalt for den økonomiske krise med nedskæringer, dårligere arbejdsforhold og direkte lavere løn. De rige har alle steder scoret gevinsterne.

Og det er ikke kun i UK, de arbejdende har fået mere end nok af krisepolitikken og forlanger højere løn og bedre arbejdsforhold. I Tyskland indføres nu efter adskillige års kamp en mindsteløn fra årsskiftet. I USA er kampen omen mindsteløn i fuld gang.

Et krav om 15 dollars (87,50 kr.) i timen som mindsteløn er rejst i protester over hele landet af en hurtigt voksende bevægelse af fast food-arbejdere som ansatte hos MacDonald og andre restaurationskæder.

Nu har hundredtusinder af ansatte i store butikskæder og supermarkeder som Wallmart også sluttet sig til kravet med protester og aktioner..

Torsdag blev 14 Walmart-ansatte og 12 andre arresteret, anklaget for civil ulydighed, fter en protest uden for en Wallmart-arvings Manhattan-residens med dette krav.

– Jeg har ikke råd til noget som helst, sagde den 20-årige LaRanda Jacokson, en af de arresterede, der tjener 8.75 dollars i timen  i en Wallmart i Cincinatti: – Nogle gange har jeg ikke råd til sæbe, tandpasta, bind. Undertiden må jeg gå i uvasket tøj.

Se

Walmart Workers Demand $15 Wage in Several Protests
New York Times

I sidste  uge demonstrerede titusinder i  Italien i forbindelse med et møde mellem EU’s beskæftigelsesministre mod nedskæingspolitikken og de manglende jobs i hele EU. Protesten rettede sig ikke mindst mod Renzi-regeringen, der er i gang med at gennemføre nye uddannelsesreformer til gavn for erhvervslivet, forringet arbejdsmarkedslovgivning og store skattelettelser.

Sammen med de voksende bevægelser øges også politiindsatsen imod dem.

Se

1 Striker Killed, 5 Students Arrested, Beaten By Italian Cops for Protesting European Labor Summit
Revolution News

Netavisen 19. oktober 2014

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne