Tyrkiet! Lad kurderne i Kobane forsvare sig selv!


Vreden og harmen vokser internationalt og i Tyrkiet over passiviteten over for det kurdiske Kobanes skæbne, der trues af terrorgruppen IS med massakrer og etnisk fordrivelse.  

Mindst 14 er blevet dræbt af tyrkisk politi under protester mod IS over det meste af landet Det reaktionære Erdogan-regime blokerer for den kurdiske selvforsvarskamp – og verden ser på

Af Kommunistisk Politik

Tak til dem der kæmper for fred!

Det er et forbløffende sceneri, verden er vidne til under den islamistiske terrorgruppe IS’ angreb på den kurdiske by Kobane.

I Tyrkiet har politiet  dræbt mindst 14 og såret langt flere under det seneste døgns protester, der har samlet både kurdere og støtter blandt de øvrige progressive politiske kræfter.

Og der demonstreres over det meste af verden med krav om støtte til den heroiske kamp, som Kobanes modige forsvarere fører mod de middelalderlige IS-krigere, udrustet med topmoderne våben – og for at Tyrkiet skal støtte denne kamp.

Men udsigten til en blodig massakre og etnisk fordrivelse, hvis IS/IL får lov til at indtage Kobane, har ikke fået det internationale samfund til at handle, selvom FNs udsending til området understreger, at det er nødvendigt.

– Hele verden, alle os, vil beklage det dybt, hvis Isil er i stand til at overtage en by, der med stort mod har forsvaret sig selv, men snart ikke er i stand til at gøre det længere. Vi er nødt til at handle, sagde FNs udsending Staffan de Mistura i en erklæring i går.

Men der handles ikke, selvom krigsalliancen med USA i spidsen, som Danmark har tilsluttet sig, angiveligt alene har til formål at bekæmpe ’Islamisk Stat’ i Irak og Syrien.

Den lader  forsvarerne af Kobane kæmpe en ensom kamp.

Kurdernes folkemilitser i Irak og Syrien er nemlig tilknyttet det terrorstemplede PKK. De og den syriske præsident Assads tropper er de eneste på landjorden, der faktisk kæmper mod IS og formår at gå op mod den islamistiske terrorgruppe. Assad-regimet har anerkendt de tre selvstyrende kurdiske regioner i Syrien, hvoraf Kobane er den ene.

Det står klart, at de amerikanske bombardementer af IS ikke kan forhindre dets fremrykning. Kobane er indesluttet på tre sider og omgivet af IS, der har besat en række landsbyer omkring den. 140.000 er flygtet fra Kobane og området omkring byen og til Tyrkiet. IS’ angeb har skabt en humanitær nødsituation.

Hvad kan der gøres?

Det grundlæggende krav, som er rejst af de kæmpende kurdere selv, er ikke en væbnet intervention fra den amerikanske krigsalliance, eller en tyrkisk invasion på landjorden.

Det er derimod simpelthen, at der ikke lægges hindringer i vejen for forsvaret af Kobane og de øvrige kurdiske områder i Syrien, som IS truer.

Det betyder at Tyrkiet må sørge for  fri passage over grænsen og oprettelse af korridorer mellem de selvstyrende kurdiske enklaver i Syrien for at sikre bevægelser af forsvarere og våben.

Det har den tyrkiske præsident Erdogan afvist. Erdogan erklærer, at for den tyrkiske regering er både IS og det kurdiske PKK ’terrorgrupper’. Og PKK har tætte forbindelser både til Kobane og de kurdiske områder i Nordirak. Denne nationale frigørelsesbevægelse befinder sig på både EU’s og USA’s terrorlister.

Det passer egentlig det tyrkiske regime godt, at IS bekriger kurderne med store tab på begge sider

Erdogan  opfordrer andre lande i krigskoalitionen til også at sende landtropper til Syrien sammen med tyrkiske. Formålet skal være at vælte den syriske præsident Assad. Det vil sige nøjagtig med den mission , det indtil nu ikke er lykkedes  at gennemføre, hverken for den såkaldt ’Frie Syriske Hær’ eller IS og al-Nusra og de andre islamistiske terrorgrupper. Selvom de er spækket med islamistiske krigere og lejesoldater alle mulige steder fra og velforsynede med våben..

Det er mislykkedes på trods af at disse grupper alle har fået massiv politisk, økonomisk og militær støtte fra den nuværende krigskoalition og dens forgænger ’Syriens Venner’, eller lande i koaltionen. Årsagen er dels at Assad-regimet har vist sig stærkere og med større folkelig støtte end forventet af ’vennerne’, og dels at ’oprørsgrupperne’ har vist sig at være barbariske terrorister med de islamistiske middelalderkriger som de dominerende.

Nu vil Erdogan have at krigskoalitionen går i direkte krig mod Assad.

Det religiøse, sunni-islamistiske regime i Tyrkiet under Erdogan spiller og har spillet en dybt reaktionær nøglerolle i forhold til Syrien, borgerkrigen og den væbnede kamp mod Assad. Det har samtidig fortsat undertrykkelsen af kurderne,  selvom der er indledt forhandlinger mellem regeringen og PKK og dens fængslede leder Abdullah Öcalan.

Danmark insisterer på at være med i det beskidte spil i Mellemøsten og lade F16-fly bome i Nordirak – med uundgåelige civile ofre til følge. Til gengæld fastholder regeringen terrorstemplingen af PKK og afviser våbenstøtte til forsvaret af Kobane. Den er heller ikke kommet ud imod det officielle Tyrkiets fortsatte praktiske hjælp til IS. Reelt er krigen mod IS i Syrien og Irak også rettet mod Assad-regimet.

At bekæmpe IS og være modstander af den ny krig med dens massive luftbombardementer, der også rammer civile, mænd, kinder og børn, står ikke i modsætning til hinanden

Solidaritet med det kurdiske Kobanes heroiske forsvar mod IS-terroristerne og kamp mod krigsalliancen med krav om stop for dansk krigsdeltagelse er to sider af samme sag.


Se også

EMEP: Kobane needs international support
Netavisen 7. oktober 2014

Støt det kurdiske folk i Kobani
KPnetTV – Video – 4. oktober 2014

Stop Terrorkrigen: Nej til ny ulovlig krig i Syrien
Stop terrorkrigen 23. september 2014

Netavisen 8. oktober 2014Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne