Valget i Ukraine: Et præsidentvalg vædet i blod

Udtalelse fra Union Borotba d. 25. maj

Ved at gennemføre et præsidentvalg i Ukraine har man forsøgt at gøre landets styre legitimt. Valget anerkendes af valgobservatører fra OSCE som frit og demokratisk, trods det at valget fandt sted på baggrund af vold og trusler og desuden blev boykottet af store dele af befolkningen.

Umiddelbart efter at have udråbt sig selv til præsident satte Poroshenko en nedslagtning af seperatister i det østlige Ukraine i gang. Flere end 50 har mistet livet og der meldes om nye kampe.

Læs herunder udtalelsen fra den ukrainske antifascistiske organisation Union Borotba


Det såkaldte valg der blev afholdt af juntaen i Kiev d. 25. maj kan ikke betragtes som hverken fair eller legitimt. Valget der blev afholdt under borgerkrigsforhold i den østlige del af landet og under nynazistisk terror i den sydlige og mellemste del af landet var ikke frit.

Selve valgets grundlag udgjorde en krænkelse af alle demokratiske normer. Opstillede kandidater fik tæv og blev forhindret i at føre valgkamp, og adskillige af kandidaterne trak sig i protest mod valgfarcen.

I Odessa og andre regioner var der dokumenterede tilfælde, hvor valgsteder blev ‘bevogtet’ af ultra-nationale enheder, der var bragt dertil fra Kiev og det vestlige Ukraine. Dette kan ikke benævnes som andet end direkte pression mod vælgerne.

I Krim, Donetsk og Folkerepublikken Lugansk blev ‘valget’ ikke afholdt. I regionerne Odessa og Kharkov var valglokalerne nærmest tomme. Mange af dem der kom for at stemme brugte deres stemmeseddel på at skrive slogans imod Kiev juntaen. Ikke desto mindre erklærede den såkaldte Centrale Valgkommission at valgdeltagelsen havde ligget på 60 procent !

Tusindvis af mennesker i forskellige byer landet over kom for at protestere mod dette ‘valg vædet i blod’. Alligevel vil det valgresultatet, som juntaen proklamerede, blive anerkendt af den lydige valgkommission og af de vestlige observatører.

Hykleriet hos de såkaldte mestre i frie og retfærdige valg bør bemærkes. De kritiserer mangelfulde afstemninger i Den russiske Føderation og andre lande, men vender nu det blinde øje til de grove forfalskninger og åbenbare krænkelser ved ‘valget’ d. 25. maj. Dette viser os endnu engang, at kriterierne for ‘ærlighed’ overfor den liberale offentlige mening ikke er loyalitet overfor valgprocedurerne, men regimets loyalitet overfor den vestlige imperialisme.

Som forventet blev vinderen af præsident’valget’ milliardæren Poroshenko. Poroshenko, der sammen med andre milliardærer, som Igor Kolomoisky og Sergei Taruta, blev personifikationen af den direkte overførsel af statsmagten til de store kapitalister. Poroshenko er en førende repræsentant for den herskende klasse i et ‘uafhængigt’ Ukraine – det parasitagtige oligarki, der har udplyndret landet i gennem de sidste 20 år.

Poroshenkos politiske løbebane er afslørende. I de sene 1990’ere var han et loyalt medlem af den daværende præsident Kuchmas SDPU-parti. Derefter blev han en af stifterne af Regionernes Parti. Senere blev han ven og allieret med præsident Viktor Yushchenko. Som ledende lobbyist for den såkaldte ‘europæiske integration’ blev Poroshenko derefter en af lederne og sponsorerne af Euromaidan.

Der er ingen tvivl om, at Poroshenko vil fortsætte Turchinovs og Yatsenyuks kurs og følge oligarkiets interesser. Poroshenko vil fortsætte juntaens beskidte krig mod sit eget folk i Donbass. Poroshenko vil fortsætte med at implementere de anti-folkelige foranstaltninger, der bliver krævet fra Den internationale Valutafond og føre landet ud i en økonomisk katastrofe.

Den direkte overførsel af magten til oligarkiet og styrkelsen af de nynazistiske tendenser er en direkte konsekvens af Euromaidan, som Borotba advarede om sidste efterår. Kun politisk naive mennesker kunne forvente et andet resultat af en bevægelse, der var under ledelse af nyliberale og ultra-nationalister og sponsoreret af de største kapitalister.

Resultatet blev et knusende nederlag for de radikale nationalister – og for Tyagnybok (Svoboda leder) og Yarosh (Right Sectors leder), der tilsammen kun fik 2 procent af stemmerne. Terror mod befolkningen, imod venstresiden og de demokratiske kræfter, brugen af nationalistiske kampenheder, har ikke øget de fascistiske kræfters popularitet.

Men trods deres ringe opbakning vil det ekstreme højre forblive et vigtigt element i det politiske system under Kievs diktatur. Deres rolle vil være den voldelige undertrykkelse af modstandere af oligarkernes regime. Denne rolle er typisk for bevægelser af fascistisk art.

Vi anerkender ikke resultatet af dette pseudovalg, der blev boykottet af flertallet. Vi fortsætter bevægelsen for civil ulydighed overfor juntaen af oligarker og nationalister.

Oversat af Kommunistisk Politik fra

Statement of Union Borotba (Struggle) on Ukraine’s “elections of blood”

Læs også

Situationen i Ukraine: Nazister ved magten
Netavisen 5. maj 2014

No nazis …
KPnetBlogs 27. april 2014

Ukraine: Voldeligt regimeskifte orkestreret af EU og USA
Netavisen 25. februar 2014

Hvem står bag volden i Ukraine?
Netavisen 19. februar 2014

Netavisen 28. maj 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne