EU-parlamentsvalg 2014 Styrket kritik af EU – Et godt valg for FolkebevægelsenFolkebevægelsen: Ja til Verden – Nej til EU

Det danske EU-parlamentsvalg var en lussing til både Løkkes Venstre og Thornings Socialdemokrater. Begge de unionsglade ’alternativer’ som regeringsledere oplevede en markant tilbagegang i forhold til valget i 2009.

Samtidig blev resultatet af folkeafstemningen om dansk tilslutning til EU’s patentdomstol et klart Ja. Næsten dobbelt så mange stemte ja som nej – 62,6 for, 37,4 imod (eksklusive blandke stemmer).

Dansk Folkeparti  bliver det størte danske parti i EU-parlamentet med godt en fjerdel af samtlige stemmer. Socialdemokratene går markant tilbage som nr. 2, mens Venstre sparkes ned på tredjepladsen,

Både Margrethe Auken (SF) og Bendt Bendtsen (K) har kæmpet en hård og kostbar kamp for at bevare deres personlige mandater. Det lykkedes.

Folkebevægelsen mod EU fik godt 8 pct. af stemmerne, en fremgang i forhold til valget i 2009, som også betegnede en fremgang.

Se valgreultatet fra Danmarks Statistik her

Dorte Grenaa fra Arbejderpartiet Kommunisterne siger i en kommentar:

– Det er et rigtig flot resultat for Folkebevægelsen, som tilsidesættes, ignoreres og diskrimineres af mainstreammedierne, der lader som om EU-modstand er højreorienteret. Folkebevægelsen repræsenterer den brede folkelige modstand, den tværpolitiske modstand, der vil have bragt det danske EU-medlemskab til ophør. De samme borgerlige medier forsøger at fremstille Folkebevægelsen som snævert venstreorienteret, nærmest som en aflægger af Enhedslisten.

Dorte fortætter:
– Der er al grund til at lykønske Folkebevægelsen med resultatet. Spidskandidaterne Rona Ronja Kari og Lave K. Broch, hjulpet af hundreder af aktivister,  har ført en strålende valgkamp. De har manifesteret et vellykket generationsskifte, der viser, at Folkebevægelsen er en organisation med bud både til ungdommen og til hele befolkningen í dag.

Dansk Folkepartis parlamentariske succes er den del af en generel tendens i EU, hvor højrepartier i en række lande oplevede store fremgange. Også stærkt EU-kritiske venstrefløjspartier oplevede fremgang.

Hertil siger Dorte Grenaa:

– Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti har ligesom de andre højrepartier opsuget en del af den voksende vrede med EU og omsætte den til stemmefremgang. Godt bistået af medierne, der har tegnet et billede af, at højrefløjen er EU-modstanden.


– Medierne har  i tide og utide fisket Messerschmidt frem i den rolle. Men manden er EU-tilhænger og særdeles glad for EU’s nyliberale og asociale indre marked. Lige præcis det, der gør det umuligt at bevare velfærden. Hans tågesnak om at han vil ’få EU tilbage på sporet’ er valgløfter, der ikke er hold i. EU bliver aldrig til gavn for det store flertal.

Dorte Grenaa slutter:
–  Folkebevægelsen står med et forbedret udgangspunkt til den fortsatte kamp mod et EU, der har kurs mod Europas Forenede Stater, og for kravet om en dansk folkeafstemning om medlemsskabet. Udviklingerne i EU vil også i de kommende år blive dramatiske.

Valgdeltagelsen i hele unionen blev på beskedne  ca. 43 pct. – omtrent det samme som i 2009. Men en større del af stemmerne er gået  til partier og lister, der er ’kritiske’, ’skeptiske’ eller vil ud af EU. I Danmark stemte 56,3 procent, en tilbagegang i forhold til 2009, der så en valgdeltagelse på 59,5 procent.

Det kan langt fra siges at være et demokratisk mandat til den videre unionsbygning eller Europas Forenede Stater.

Se også kommentaren til EU-perlamentsvalget i 2009

Folkebevægelsen samler EU-modstanden
Kommunistisk Politik 13, 2009

Se også

Against the reactionary and imperialist ’United States of Europe’: The People’s Movement Against the European Union
Netavisen 18. maj 2014

Netavisen 25. maj 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne