Nye krigsfly for milliarder mens sociale nedskæringer raserer


Der er stærk folkelig modstand mod indkøbet af nye angrebkrigsfly for mere end 30 miliarder kroner i ’Danmarkshistoriens største våbenhandel’


Joint Strike Fighter F35 – krigsfly i stedet for velfærd


Den største våbenhandel i dansk historie  har været forberedt i al stilfærdighed og uden offentlig diskussion gennem flere år.

Nu tager regeringen og folketingsflertallet konkrete skridt til  indkøb af nye avancerede krigsfly.

Forsvarsministeriet udsender i dag en såkaldt informationsanmodning til de fire flyfabrikanter, der er på tale.  Det drejer sig om EU’s fremtidige kampfly Eurofighter, svenske Saab Gripen, Boeings F-18 Superhornet og Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter.

 På baggrund af svar fra producenterne om pris, levering og holdning til krav til flyerne skal der efter planen træffes politik beslutning om flyindkøbet næste år. Flyene skal fra 2020 afløse de nuværende F16 fly.

De danske F16-fly har deltaget aktivt i USA’s og NATOs krige. Ikke mindst med brutale bombninger under krigen mod Libyen. Fra 1. maj skal fire danske F16-fly med soldater patruljere over de baltiske lande ved grænsen til Rusland fra en base i Estland som en del af den ’nye kolde krig’ i Europa, hvor NATO, USA og EU er ved at befæste og opruste sin nye ’østgrænse’

Danske virksomheder har været involveret i udviklingen af Joint Strike Fighter som en del af købsforberedelser, og indhentningen af tilbud fra de andre producenter anses for noget af en formalitet. Alt tyder på at JSF er valgt.

Dorte Grenaa, talsperson for Stop Terrorkrigen,  kalder det ’en helt central opgave for antikrigsbevægelsen’ at få stoppet denne handel:

– Der er tale om milliarder og atter milliarder, der skal investeres i en fortsat militaristisk og såkaldte aktivistisk udenrigspolitik, der har placeret Danmark i forreste række blandt de krigsforbrydernationer, der indleder ulovlige og folkeretsstridige angrebskrige. Denne våbenhandel vil være en garanti for dansk krigsdeltagelse i mange årtier frem, hvis den gennemføres.

Se

Stop Danmarkshistoriens største våbenhandel!
Stop Terrorkrigen

Alle folketingets partier minus Enhedslisten har været enige om dette projekt. På det seneste har SF udtrykt modvilje mod det, og Enhedslisten har opfordret SF til som forligspartner at blokere for handelen.

Men kun en stærk og aktiv antikrigsbevægelse vil kunne bremse krigshandelen, siger Dorte Grenaa:

– Nu må galskaben stoppes. Mere end 30 milliarder til krig, mens EU-dikterede nyliberale reformer hærger alle sociale ordninger og titusinder er blevet ramt. Det kalder på synlig protest.

Se også

Dødens købmænd boomer: Projekt Joint Strike Fighter

Kommunistisk Politik 1, 2002

A.P. Møller, Terma og dansk krigsindustri
Netavisen 12. august 2002

Militarisering Dk: Mr. Bush! We are ready!
Netavisen 21. januar 2005

AP. Møller og Terma: Krig og kampfly en guldgrube
Netavisen 28. august 2009

Kampfly til hvem? Hvorfor? 
Kommunistisk Politik 1, 2010

Militariseringen  af EU og Danmarks placering
Netavisen 12. september 2013


Netavisen 10. april 2014

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne