Steadfast Jazz i gang: Største NATO-øvelse siden den kolde krig


Danmark deltager i den storstillede NATO-øvelse ”Steadfast Jazz”, der kører fra den 2. – 9. november rundt i Europa og ikke mindst i Baltikum og Polen tæt ved den russiske grænse.

Steadfast Jazz i Polen Foto: NATO

USA og NATO afholder lige nu den største NATO-øvelse siden den kolde krig nær grænsen til Rusland.  Angiveligt skal NATO-øvelsen forhindre en fiktiv fjende i at invadere Baltikum. Den omfatter omkring 6.000 soldater og varer frem til den 9. november

Danmark stiller 300 mand til NATOs udrykningsstyrke.

Alle 28 medlemslande samt Finland, Sverige og Ukraine deltager i øvelsen, der ikke kun fysisk foregår på grænsen til Rusland, men har beredskab i alle involverede lande.  

Organisationer fra civilsamfundet deltager som led i NATOs samtænkte militærstrategi. Det drejer sig bl.a. om  FNs koordination af humanitære opgaver (UNOCHA), den internatonale Røde Kors komite (ICRC) og Den Internationale Flygtninge Organisation (IOM)

NATO øvelsen skal teste udrykningsstyrkernes evne til at en militær invasion i Letland over territorielle uenigheder tilbage. Det er således en øvelse vendt mod Rusland. Den skal angiveligt forsikre de østeuropæiske medlemslande om NATO’s evne til at forsvare dem.

Øvelsen har desuden en bred vifte af andre opgaver, fra humanitær indsat til militæroperationer.

Der vil desuden blive simuleret et cyber-angreb på it-systemer og kommunikation, som kommandoledelsen skal slå tilbage.

NATO med USA i spidsen arbejder forsat med at fuldføre planerne om opstilling af det amerikanske anti-missil system i Østeuropa.   


Hurtige udrykningsstyrker

-Målet er at vores hurtige udrykningsstyrker, NATO Response Forces ( NRF) er parate til at forsvare enhver sidegade, rykke ind på et hvilket som helst sted og klare enhver trussel, udtaler Anders Fogh Rasmussen, NATO-generalsekretær og dansk krigsforbryder.

NATO-øvelsen er kulminationen på 17 øvelser afholdt i 14 forskellige lande i år. Den involverer luft-, land-, og marinestyrker samt specialtropper.

Der deltager personel fra hovedkvarteret fra NATOs Fælles Styrker i Brunssum, Holland der skal certificere styrker til at lede NATOs udrykningsstyrker (NRF) næste år.I alt 3.000 fra hovedkvarteret vil være involveret i at ledelses- og kontrolfunktioner under øvelsen

Der planlægges yderligere en række øvelser for at uddanne, teste og certificere kommandostrukturer og styrker, der vil blive en del af næste års rotation af NRF.

Dansk udrykningsstyrke

Fra 2014 deltager det danske militær med en styrke på 300 mand i NRF, der fra årsskiftet vil være i beredskab. Hele 2014 skal enheden med kort varsel kunne indsættes i et af verdens brændpunkter. I slutningen af september i år deltog de en omfattende NATO-feltøvelse på Bornholm.

NATO planlægger en massiv optrapning af træningen af sine styrker til hurtigt krigsindsats. Udrykningsstyrkerne, der er højteknologiske og specialuddannede, er udset til at udgøre kernestyrkerne i NATOs fremtidige militære styrke. Medlemslandene stiller 13.000 hurtige udryknings styrker til rådighed i NRF.

NRF er baseret på et rotationssystem, hvor landene stiller styrker til rådighed i 12 måneders perioder.

 I styrken indgår 2. Lette Opklaringseskadron fra Opklaringsbataljonen på Almegårds Kaserne og specialstyrker fra andre dele af landet, samt styrkens ”Nationale Støtte Element”, sammensat af personel fra Logistik Bataljonen i Ålborg og Det Internationale Logistikcenter i Vordingborg.

NATO øvelsen skulle træne enhederne i deployering til en konfliktzone og i at gennemføre såkaldte fredsskabende operationer og fredsbevarende styrke i en helt ny mission.

40.000 mand fra 2015

På det nylig afholdte NATO topmøde den  22. oktober annoncerede Fogh Rasmussen,  at der i 2015 vil blive afholdt en storstilet NATO-øvelse. Formodentlig i Sydeuropa. De kriseramte lande Spanien, Portugal og Italien har allerede tilbudt sig.

NATO afslutter sin massive krigsførelse i Afghanistan i 2014, og herefter vil krigsalliancen hvert år afholde øvelser med omkring 40.000 mand.

Det ‘robuste øvelsesprogram, som det hedder på militærsprog, er led i at gennemføre den besluttede 2020- militærstrategi for NATO. Alliancens krigsministre
bekræftede denne på topmødet i oktober.


Se også

NATO vedtager strategi for permanent krig
Kommunistisk Politik 23, 2010

 


Netavisen 5. november 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater