Penge til politistyrke og retsvæsen: Regeringen optrapper indblanding i Syrien

Den danske regering optrapper sin direkte støtte til de såkaldte oprørere i Syrien. Denne gang med yderligere 25 millioner til opbygning af en politistyrke og retsvæsen i de områder omkring Aleppo, der kontrolleres af oppositionen.

Det oplyser udenrigsminister Villy Søvndal (SF), som i øjeblikket er i Tyrkiet for blandt andet at drøfte regeringens støtte med centrale medlemmer af de syriske oprørsgrupper. Torsdag mødtes den danske udenrigsminister med koalitionens ”premierminister” Ahmed Tomeh og med politichefen fra Aleppo, general Adib Shallaf.

De danske millioner skal bruges til det som kaldes kapacitetsopbygning af oprørernes politistyrke. Dvs. gøre den større og stærkere. Styrken tæller 1.300 mand og pengene skal bruges til operationelle udgifter, opbygning af politifaciliteter og levering af udstyr til politiet. Samt i et internationalt samarbejde med USA og andre EU-lande at etablere et politiakademi i Aleppo til uddannelse og træning af nye politistyrker.

Hersk med lov

Samtidig vil den danske regering finansiere støtte til hvad de kalder ”moderate aktører i retssektoren, som arbejder for at promovere en ikke-ekstremistisk retspraksis.” Financiering og kontrol over politi- og retsvæsen er en del af EU’s og USA’s strategi ”Rule by law” – hersk ved hjælp af loven – som den danske regering har tilsluttet sig.

I forvejen har Danmark bevilliget 95 millioner kroner til at styrke de såkaldte oprørere i Syrien – blandt andet muligheden for at levere basale serviceydelser til befolkningen i de områder, hvor oprørerne har fortrængt regeringsstyrkerne.

Danmark har i 2012 og 2013 afsat i alt 553 millioner kroner til Syrien, heraf 458 millioner kroner til humanitær støtte, oplyser Udenrigsministeriet.

Samtænkt stabiliseringsindsats

De nyeste initiativer omkring opbygning af politi-og retsvæsen i Aleppo i Syrien er en klar del af den danske regerings og EU’s krig og krisestrategi kaldet ‘samtænkt stabiliserings indsats’. Det er ikke bare en international koordinering og arbejdsdeling af en samlet indsats, men også en sammenkobling af civil og militær indsats.

Denne politik har givet militæret råderet over mange civile indsatser, så de kan indgå i en samlet militærindsats, hvor de egentlige kampsoldater og bombefly er en del af indsatsen der kan tages i brug.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) udtaler i denne forbindelse:

Den danske støtte til politiet og retsvæsnet er en del af den bredere danske stabiliseringsindsats i de oppositionskontrollerede områder i Syrien, hvor vi også støtter projekter, der skal fremme menneskerettigheder, dialog og opbygning af administrativ og civil kapacitet. Den danske stabiliseringsindsats supplerer den i forvejen meget store humanitære støtte, som Danmark har leveret til den syriske befolkning”, siger Christian Friis Bach til Berlingske.

Danmarks særlige repræsentant

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har udnævnt en særlig repræsentant, Ivan Nielsen, der skal varetage kontakten til de syriske oprørere. Han skal desuden, som det hedder, bistå i at koordinere den danske bistandsindsats. Ivan Nielsen har bl.a. været Danmarks øverste civile repræsentant i Helmand-provinsen i Afghanistan.

”Vi har nået et kritisk tidspunkt i konflikten, hvor det er vigtigere end nogen sinde at vise, at verdenssamfundet står bag den moderate syriske opposition”, siger udenrigsminister Villy Søvndal i en kommentar.

Oppositionen vil gerne have, at vi hjælper med at skubbe på i den politiske proces, og at vi forsøger at åbne op for den humanitære adgang i de forskellige syriske områder. Det ligger lige til højrebenet for de initiativer, vi har sat i gang”, siger udenrigsminister Villy Søvndal efter sit møde med oppositionsmedlemmer i onsdags i Tyrkiet.

Og tilføjer, at han helt klart tror, at regeringen fremover vil sende endnu flere penge til at styrke den syriske opposition.

Netavisen 11. oktober 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne