Tunesien:  Begravelse af myrdet oppositionspolitiker blev en storslået politisk protest til forsvar for revolutionen

 

Billeder fra flickr

1.4 millioner tunesere fulgte fredag den myrdede leder af Folkefronten Chokri Belaid gennem Tunis til byens centrale kirkegård. En generalstrejke indkaldt af den store fagorganisation UGTT lammede hele  landet. Flytrafikken til og fra Tunis var indstillet.

Ingen repræsentanter  fra den islamiske regering, myndighederne eller ’trojkaen’ (de tre regeringspartier) deltog. Belaids familie havde frabedt sig deres tilstedeværelse. Den beskylder regeringen for at stå bag, eller i al fald være ansvarlig for mordet.

Begravelsen var en politisk protest, en massemobilisering til forsvar for og videreførelse af den tunesiske revolution, der væltede diktatoren Ben Ali og udløste det såkaldte arabiske forår. Mange af deltagerne råbte anti-islamistiske slagord og krævede regeringens afgang.

Den var organiseret af Folkefronten i Tunesien, som blev stiftet i september 2012 og består af ti politiske partier og en række uafhængige personligheder med afdelinger over hele landet.

Den store deltagelse af kvinder på gaderne var bemærkelsesværdig og usædvanlig. Besma Belaidm Chikris enke, havde opfordret de tunesiske kvinder til at deltage i begravelsesmanifestationen – noget der ikke er velset hos ortodokse muslimer eller af regeringen.

Og kvinderne kom i stort tal …

Begravelsen faldt i øvrigt sammen med fredagsbønnen i moskeerne landet over.

Det var det suverænt største følge ved en begravelse siden Habib Bourguiba, lederen af den tunesiske uafhængighedskamp mod kolonimagten Frankrig og landets første præsident døde i 2000.

Draperet i det tunesiske flag hævede Besma Belaid, Chokris enke, armen til revolutionshilsenen. En af hans unge døtre besvimede.


Besma Belaid

Ved graven holdt Belaids personlige ven og medleder af Folkefronten, den ikoniske revolutionshelt Hamma Hammami en afskedstale:
-Min bror, min kære ven Chokri.
Vi kommer til at savne dig! Tunesere, stå sammen! Revolutionen fortsætter, sagde han.

Hamma Hammami er også Folkefrontens kandidat ved det næste præsidentvalg.

Den politiske situation i Tunesien er kaotisk efter mordet på Belaid og det massive folkelige gensvar.

Præsident Hamadi Jabali fra det største regeringsparti Ennadha meddelte fredag, at han fortsat har planer om at danne en teknokratregering. Selvom Ennadha-partiet har afvist at lade regeringen træde tilbage.

Ennaddah er tæt knyttet til partierne i det muslimske broderskab, som har fået regeringsmagten i Ægypten og massivt støttes af de arabiske monarkier med Saudiarabien og Qatar i´spidsen.

Det er ikke deres ønske at revolutionen videreføres til et ægte demokrati og en progressiv økonomisk og social politik. Den islamiske model foretrækkes også af USA og Vesten, hvis ikke deres egne politiske agenter og støtter er stærke nok til at danne regering.

I Ægypten påtvang Mursi-regeringen en ny forfatning med islamistisk præg ved en folkeafstemning, der blev afviklet på 14 daqge efter offentliggørelsen af forslaget. Landet splittes efter sekteriske og religiøse skillelinjer.

I Tunesien kæmper Folkefronten og de demokratiske og progressive kræfter mod en lignende udvikling. Den fører til konstant kaos og leder  revolutionen på vildveje. Begravelsesmanifestationen fik sagt klart fra.

Nogle steder angreb politiet unge i begravelsestoget med tåregas. Snigmorderne er ikke pågrebet.

Se også

Slain Tunisian opposition leader Chokri Belaid buried amid popular anger
al Arabia

Tunesien: Politisk styrkeprøve efter snigmord på oppositionsleder
Netavisen 7. februart 2013

Netavisen 9. februar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne