Amerikansk rapport har ikke et bevis på gasangreb

USA har offentliggjort deres rapport mod Assad for brug af Giftgas i Syrien. Konklusionerne bygger primært på en vurdering af 100 videoer, der har været lagt op på forskellige sociale medier.

Den amerikanske rapport kommer ikke med bevis, og kan ikke udpege de konkrete skyldige, så de kunne kræves dømt.

Det amerikanske materiale vurderer, at dødstallet ikke er 350 som beskrevet af den britiske efterretningstjeneste i torsdags, men 1429 heraf 426 børn.

Et kort angiver 12 placeringen af videorapporterne, et tilsvarende kort på en omfattende side på wikipedia angiver 9 steder uden der er fuldstændigt sammenfald. Det giver tilsammen omkring 15 steder spredt ud over et stort område på omkring 20 gange 5 km.

Til avisen The Guardian fortæller lokale grupper, at der er fundet rester af 20 raketter ikke alle var detoneret. Det samlede billede er altså stadig uklart, det er ikke tydeligt hvilken våbetype der er brugt, der tales om raketter med en rækkevidde på omkring 2 km. Hvilket ville betyde flere affyringssteder.

Den amerikanske udenrigsmister John Kerry siger, at han ved hvorfra de blev afskudt, men vil ikke sige det. Der er spørgsmålet om vindretning og vindhastighed i tidspunktet for angrebet.

Selvom flere videoer og billeder åbenlyst viser døde, og hårdt sårede er der også rest spørgsmålstegn ved om der er tale om et angreb med nervegas, ikke mindst baseret på det forhold at det er meget farligt at omgå dem der er ramt da de afgiver gas til omgivelserne. Og tilsyneladende er der ikke nogen påvirkning af de der hjælper ofrene.

Hvis det er nervegassen sarin der er spredt ud vil selv små mængder kunne give langvarige lidelser og hjerneskader i mange km. omkreds.

Det må støttes at der gennemføres en fuldstændig uvildig undersøgelse af angrebet der kan afklare om der er brugt kemiske våben, og der kan lede til retssag mod de skyldige, og et tilbud til behandling af alle der er ramt.

Brug af giftgas eller andre kemiske og biologiske og radioaktive våbentyper er en overtrædelse af konventioner, og er våbentyper der først og fremmest er møntet på at ramme civile og alt liv i det hele taget. Alle der bruger denne type af våben bør fordømmes, og bør kræves dømt.


fsk

Se den amerikanske regerings rapport

Government Assessment of the Syrian Government’s Use of Chemical Weapons on August 21, 2013
The White House 30. august 2013

Netavisen 31.08.13


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne