10 år efter: Socialdemokraten Rosenkrantz-Theil tager afstand fra maleraktion


De to maleraktivister Lars Grenaa og Rune Eltard-Sørensen på Nytorv efter domsafsigelse og løsladelse fra fængslet 27. maj 2003

Det er nøjagtig 10 år siden, Danmark blev sendt i krig i Irak. Før ,beslutningen blev blåstemplet af VKO  i folketingssalen kastede to unge aktivister, Lars Grenaa og Rune Eltard-Sørensen, symbolsk rød maling på hhv. daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stg Møller.

De fik adgang til folketinget ved at meddele, at de skulle træffes med Pernille Rosenkrantz-Theil, daværende folketingsmedlem for Enhedslisten.

Hun havde intet at gøre med aktionen, men udtrykte støtte til den som det eneste folketingsmedlem overhovedet.

Fordømmelserne haglede ned over aktivisterne, der straks blev kastet i fængslet, hvor de sad varetægtsfængslede i 70 dage – noget de senere fik Højesterets ord for var alt for længe.

Pernille Rosenkrantz-Theil blev også ramt af fordømmelser for at støtte en symbolsk aktion mod en kriminel stats- og udenrigsminister. Af alle partier i folketinget, Enhedslisten indbefattet. Af glammende borgerlige medier, der ikke ville mindes om, at det var en ulovlig krig, der var gang i.

Nu 10 år senere fortryder Rosenkrantz-Theil sin holdning. I mellemtiden  er hun blevet socialdemokrat og en del af den nyliberale EU-regering, der aktuelt fører krig i Afghanistan og Mali, som støttede Libyen-krigen og støtter oprørerne  i Syrien.

Det er derfor ikke forbavsende, når hun nu til Jyllands Posten siger:
– Jeg er grundlæggende flov over, at jeg støttede den aktion – og tilføjer med en klassiker:

– Jeg er blevet voksen. Nu kan jeg se, hvad det betyder for vores samfund. Det kunne jeg ikke dengang.

Dermed har hun også fået fjernet den sidste hurdle for en mulig ministerpost – bortset fra vælgerstøtten.

Den markante antikrigs-aktion er blevet  ikonisk. Billedet af Anders Fogh, nu generalsekretær i NATO, med ’blodet’ flydende gik verden rundt sammen med råbet ’Du har blod på hænderne’.

Ingen af aktivisterne har fortrudt deres aktion trods både lang fængsels- og store bødestraffe.

Se

Maling-kaster: “Historien frikendte os”
JP 18. marts 2013

Krigsforbryderne Fogh og Per Stig Møller er fortsat ustraffede.

Musikeren, komponisten og kommunisten Thomas Koppel skrev i forbindelse med aktionen et åbent brev til Pernille Rosenkrantz Theil, der dengang blev udsat for et enormt pres for at forsømme aktionen.

Han opfordrede hende til at stå fast, og skrev blandt andet:

”Nu er folkestyret igen under dødeligt angreb fra en syg stormagt med ambition om verdensherredømme. Derfor skal du skal ikke være flov. Der er ikke de to unge eller dig, der er kriminelle her.

Det er en Bush-lakaj med pæne, blanke sko, Anders Fogh Rasmussen, og hans ja-sigere i folketinget, som har sat den danske befolkning ud af spillet og forbrudt sig mod FN og alle internationale aftaler, Danmark er tilsluttet.”

Pernille Rosenkrantz-Theil viste sig at være af en anden og ringere støbning.

Se hele Thomas Koppels brev her

Macbeth i Folketinget
Stop Terrorkrigen

Thomas Koppel, maleren Jørgen Buch. Annisette og Anne Marie Helger udenfor domhuset på Nytorv 27. maj 2003, da dommen over maleraktivisterne faldt

Se også

De har blod på hænderne: Drag krigsforbryderne til ansvar!
Kommunistisk Politik 3, 2013

Største protester nogensinde ved en krigsstart
Kommunistisk Politik 3, 2013

Netavisen 18. marts 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater