En venezuelansk legende: Hugo Chavez er død

Venezuelas folkekære præsident Hugo Chavez døde den 5. marts 2013 af sin langvarige kræftsygdom, 58 år gammel.

I begyndelsen af oktober sidste år blev han for fjerde gang genvalgt som præsident, men allerede i begyndelsen af december måtte han tage til Cuba for lægebehandling. Han var ikke selv til stede ved den officielle genindsættelse som præsident.

Se
Genvalg af Hugo Chavez: Et betydeligt nederlag for USA
Netavisen 9. oktober 2012

Chavez var præsident i 14 år og blev en legende i sin levetid. Han overlevede både kupforsøg og massiv modstand fra den hjemlige reaktion og ikke mindst fra USA, som  uden ophør forsøgte at stoppe hans progressive reformpolitik og vælte hans regime.

I betydeligt omfang kom den tidligere oberst i faldskærmstropperne Hugo Chavez til at personificere og inspirere den omfattende folkelige venstrebølge, der skyllede ind over Latinamerika siden 1990’erne, og som i en række lande fik gjort op med de pro-amerikanske regimer og indsat progressive ledere.

Disse blev valgt for at forsvare den nationale selvstændighed, i første række mod et dominerende USA, og har gennemført en række reformer til gavn for arbejderne og de fattigste, indbefattet de indfødte folk.

Hugo Chavez og hans’bolivariske revolution’ var en væsentlig drivkraft i hele denne bevægelse, og i forsøgene på at samle de latin- og mellemamerikanske lande med progressive regimer i en fælles front. Han indledte et nært samarbejde med Fidel og Raul Castros Cuba.

I denne proces udviklede Hugo Chavez teorien om ’det 21. århundredes socialisme’, som blev præsenteret som en global udviklingsmodel, men som i selve værket er en variant af de reformistiske socialismer.

Som følge af amerikansk undergravningsvirksomhed og under indtryk af den globale økonomiske krise mistede de progressive regimer i Latinamerika noget af dampen. USA har til en vis grad styrket sine positioner.

Vicepræsident Nicolás Maduro Moros har under Chavez sygdom været fungerende præsident, og skal efter Chavez’ ønske være hans efterfølger. Inden 30 dage skal der ifølge forfatningen afholdes præsidentvalg.

Maduro, f 1962, er oprindeligt buschauffør og senere fagforeningsleder og kongresmedlem. Han var udenrigsminister under Chavez fra 2006 til januar 2013, og blev vicepræsident ved valget i oktober 2012. Han vil fortsætte Chavez’ linje.

Hans modkandidat bliver formentlig den amerikanske favorit Henrique Capriles, der tabte klart til Chavez ved valget i oktober.

Se også

Efter Chavez’ død: Hvorhen Latinamerika?
Af Klaus Riis
Netavisen 6. marts 2013

Baggrund: Hugo Chavez, Venezuela og kampen mod imperialismen:

Venezuelas folk kæmper imod USA’s fascistiske kupforsøg
Kommunistisk Politik 25, 2002

Venezuela sejrer – igen, igen!
Kommunistisk Politik 17, 2004

Det 21. århundredes socialisme
Kommunistisk Politik 23, 2006

Hugo Chavez og ’Det 21. århundredes socialisme’
Af Henning Paaske Jensen, februar 2007

Bogomtale: Socialisme skabes ikke i himlen
Af Jan R. Steinholt, Revolusjon- august 2007

Fjerde sejr til Chávez i Venezuela
Netavisen 14. oktober 2012

Netavisen 6. marts 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater